"Μικρά κ' Περίεργα"

Καλλιέργησε τα δικά σου λαχανικά σε… Πανεπιστήμιο

Λαχανικά βιολογικής καλλιέργειας από τον προσωπικό λαχανόκηπο

Το ΑΠΘ δίνει την ευκαιρία σε όλους τους πολίτες να φτιάξουν τον δικό τους κήπο στις εκτάσεις του Πανεπιστημιακού Αγροκτήματος, στη Θέρμη. Ντομάτες, πιπεριές, κολοκυθάκια και μελιτζάνες, βιολογικής καλλιέργειας, από το δικό του λαχανόκηπο, θα μπορεί να έχει στο τραπέζι του, το καλοκαίρι, όποιος επιθυμεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου και του Τμήματος Γεωπονίας.

«Για δέκατη χρονιά φέτος διαθέτουμε κήπους προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να καλλιεργήσουν τα δικά τους εποχιακά λαχανικά», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Αγροκτήματος Αναστάσιος Λιθουργίδης. Όπως διευκρινίζει, μάλιστα, συνολικά οι κήποι που διατίθενται είναι 450, εκ των οποίων οι 300 ανήκουν σε καλλιεργητές που ανανέωσαν τη συμμετοχή τους και οι υπόλοιποι 150 θα διατεθούν φέτος.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, το Αγρόκτημα του Πανεπιστημίου και το Τμήμα Γεωπονίας, παρέχουν στους χρήστες συμβουλευτική υποστήριξη από φοιτητές και γεωπόνους, νερό άρδευσης, με ανεξάρτητη παροχή σε κάθε τεμάχιο καθώς και κοινόχρηστους χώρους υγιεινής, ενώ η καλλιέργεια γίνεται σύμφωνα με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας.

«Ο κάθε κήπος έχει έκταση 100 τ.μ. και μπορεί να καλύψει τις ανάγκες δύο οικογενειών, κάτι που γίνεται σε πολλές περιπτώσεις με δυο καλλιεργητές να μοιράζονται την έκταση. Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν όλοι οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης και η διάθεση των κήπων γίνεται με σειρά προτεραιότητας», λέει ο κ. Λιθουργίδης.

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με τον διευθυντή του Αγροκτήματος, τα 10 χρόνια λειτουργίας των λαχανόκηπων, περίπου ένα 30% των καλλιεργητών παραμένουν από την πρώτη μέρα, ανανεώνοντας συνεχώς τη συμμετοχή τους.

«Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι που εγκαταλείπουν αλλά οι περισσότεροι, οι οποίοι έχουν κάποια σχέση με τη γη, γνωρίζουν τις απαιτήσεις ενός λαχανόκηπου και ανταποκρίνονται. Αυτή την εποχή αρχίζουν τις φυτεύσεις σε καλοκαιρινά λαχανικά που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες μιας 4μελούς οικογένειας και το χειμώνα, αντίστοιχα, φυτεύουν λάχανα, κουνουπίδια, μπρόκολα», επισημαίνει ο κ. Λιθουργίδης.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα ανέρχεται στο ποσό των 120 ευρώ ετησίως, τα έσοδα διατίθενται στο Ταμείο του Αγροκτήματος και χρησιμοποιούνται για τις λειτουργικές ανάγκες των κήπων, τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την εκπαίδευση των φοιτητών.

Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα μπορούν να υποβάλουν αίτηση από την Τρίτη 16 Μαρτίου έως εξαντλήσεως των διαθέσιμων κήπων, στα γραφεία του Αγροκτήματος του ΑΠΘ (περιοχή «πράσινα φανάρια» Θέρμης) ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση agroctima@auth.gr, ή στα τηλέφωνα 2310473842, 2310473792.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια