"Μικρά κ' Περίεργα"

Το πρόβλημα της πόλης του Ηρακλείου

Η ποιότητα της οδοποιίας εντός αστικού ιστού

Ένας αναγνώστης μας, τα στοιχεία του οποίου είναι στη διάθεση της εφημερίδας, ως ηλεκτρολόγος μηχανικός-μέλος ΤΕΕ, θέλησε να θίξει για άλλη μια φορά ένα σοβαρό πρόβλημα για την πόλη του Ηρακλείου, που είναι η ποιότητα της οδοποιίας εντός του αστικού ιστού.

Με επιστολή του προς τη «Νέα Κρήτη» αναφέρει για το θέμα: «Οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ (οι μηχανικοί οποιασδήποτε ειδικότητας) γνωρίζουμε πού οφείλεται η χείριστη κατάσταση των δρόμων μας. Είμαι σίγουρος ότι κι εσείς γνωρίζετε, αλλά σε περίπτωση που όχι, θα σας κάνω μια μικρή ανάλυση. Αν έχετε περπατήσει σε διάφορες περιοχές της πόλης (π.χ. Μασταμπά), τον τελευταίο καιρό εκτελούνται έργα ύδρευσης, τοποθέτησης οπτικών ινών κ.λπ.

Με το πέρας των εργασιών οι δρόμοι έχουν όψη βομβαρδισμένου τοπίου. Γιατί συμβαίνει αυτό; Οι λόγοι είναι πολλοί και δεν είναι μόνο ένας. Αναλυτικά:

1) Μοναδικό κριτήριο για την επιλογή του εργολάβου που θα εκτελέσει το έργο είναι η τιμή και συνήθως αυτός που θα πάρει το έργο έχει δώσει τόσο μεγάλη έκπτωση στο αρχικά υπολογιζόμενο κόστος του, που είναι και θεωρητικά αδύνατο να το εκτελέσει εντός των προδιαγραφών.

2) Οι τεχνικές υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες, με αποτέλεσμα να υπάρχει ελλιπής επίβλεψη των έργων που παραδίδονται.

3) Ακόμα και στη σπάνια περίπτωση που ο Δήμος αντιληφθεί ότι ένα τεχνικό έργο δεν έχει γίνει σωστά, προτιμά την έστω και προβληματική παραλαβή του έργου παρά τη μη ολοκλήρωσή του, που θα δημιουργούσε περισσότερη γκρίνια από τους δημότες (άρα πολιτικό κόστος).

Λόγω όλων των παραπάνω λόγων, έχει δημιουργηθεί στην πόλη μας ένας φαύλος κύκλος που διαιωνίζει ένα πρόβλημα και ταλαιπωρεί καθημερινά τους δημότες. Ως πολίτης, έχω ως έσχατη λύση τη μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα περί μη καλής εκτέλεσης έργων, με αποδέκτες Δήμο Ηρακλείου, ΔΕΥΑΗ, Τεχνικό Επιμελητήριο κ.λπ. Εκτός όμως του ότι θεωρώ μια τέτοια λύση άκομψη, πιστεύω ότι εσείς μπορείτε να προσφέρετε περισσότερα αναδεικνύοντάς το».

Ο ίδιος στο τέλος της επιστολής κάνει με κάθε τρόπο σαφές ότι για όσα γράφει δεν έχει ούτε συμφέροντα, ούτε επηρεάζεται από προσωπικά πάθη ή επαγγελματικές βλέψεις.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια