Ο… τριτοκοσμικός Τύπος της Ελλάδας

Περίεργα
Ο… τριτοκοσμικός Τύπος της Ελλάδας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μποτσουάνα, Πράσινο Ακρωτήρι και Γκάνα βρίσκονται σε… υψηλότερες θέσεις από την Ελλάδα

Για την κατρακύλα του Τύπου στην Ελλάδα την τελευταία 10ετία έχουμε γράψει πολλές φορές.

Αν και ο περιφερειακός Τύπος προσπαθεί να κρατήσει ψηλά τη σημαία της σοβαρότητας, της αντικειμενικότητας και κυρίως της ανεξαρτησίας από τα πάσης φύσεως συμφέροντα, στο τέλος της ημέρας τον τόνο τον δίνει ο Τύπος πανελλαδικής εμβέλειας ή/και κυκλοφορίας. Και οι επιδόσεις του αθηναϊκού Τύπου σε όλα τα παραπάνω είναι τραγικές.

Δεν το λέμε εμείς μόνο αυτό, το λένε όλοι οι ανεξάρτητοι οργανισμοί που αξιολογούν τον Τύπο ανά χώρα.

Για παράδειγμα η έγκυρη οργάνωση Reporters sans frontiers (ρεπόρτερς χωρίς σύνορα), που αξιολογεί συνεχώς την ελευθερία του Τύπου σε όλες τις χώρες του κόσμου, χρησιμοποιώντας μια σειρά από παράγοντες και δείκτες διαφορετικής βαρύτητας για να προσδιορίσει πόσο ελεύθερος είναι ο Τύπος πραγματικά.

Μεταξύ των άλλων, μετρά τον πλουραλισμό (αντιπροσώπευση όλων των απόψεων στα Μέσα), την ανεξαρτησία των Μέσων από πολιτικές, κυβερνητικές, οικονομικές και θρησκευτικές οντότητες, την αυτολογοκρισία των Μέσων, το νομικό πλαίσιο, τη διαφάνεια, τις υποδομές και τη βία ενάντια σε δημοσιογράφους και Μέσα.

Η χώρα μας παίρνει πολύ ψηλή βαθμολογία στο νομικό πλαίσιο, σχετικά καλή στη βία. Αλλά από εκεί και πέρα... τα σκορ μας είναι τριτοκοσμικά. Ιδιαίτερα όσον αφορά στον πλουραλισμό (η συντριπτική πλειοψηφία των Μέσων περνά μόνο την κρατούσα άποψη) και την ανεξαρτησία (τα Μέσα στην Ελλάδα θεωρούνται από τα πλέον διαπλεκόμενα με οικονομικά συμφέροντα) η κατάσταση είναι τραγική.

Για του λόγου το αληθές, η Ελλάδα είναι η μοναδική “δυτικοευρωπαϊκή” χώρα που βρίσκεται στην τρίτη κατηγορία και σε παγκόσμιο επίπεδο είναι μόλις στην 65η θέση. Κι αυτό παρότι η χώρα ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, άρα έχει ένα πολύ σύγχρονο νομικό πλαίσιο και θεωρητικές υποδομές ελευθερίας.

Για να καταλάβετε για τι χάλι μιλάμε, πάνω από την Ελλάδα βρίσκονται πάρα πολλές “τριτοκοσμικές” χώρες, όπως η Μποτσουάνα, το Πράσινο Ακρωτήρι, η Γκάνα και πολλές ακόμη.

Από ευρωπαϊκές χώρες, χειρότερες από την Ελλάδα είναι οι... γείτονες Σερβία, Βόρεια Μακεδονία και Βουλγαρία, ενώ φυσικά η Τουρκία είναι πολύ χαμηλά (και στην 4η κατηγορία - συνολικά πέντε οι κατηγορίες).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News