"Μικρά κ' Περίεργα"

Το 5G έφερε και... χρήμα!

Μετά τη χθεσινή δημοπρασία ξεκινά και τυπικά η εποχή του 5G για την Ελλάδα

Για τα κοινωνικά δίκτυα, το 5G είναι περίπου ο... αντίχριστος, το δίκτυο μέσω του οποίου θα ελέγχουν τα... τσιπάκια που θα μας... βάλουν με το εμβόλιο της COVID-19.

Για την κυβέρνηση είναι μεταξύ των άλλων ακόμη πηγή εσόδων: Στα 372 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα έσοδα από τη δημοπρασία του φάσματος συχνοτήτων (700 MHz, 2 GHz, 3.400-3.800 MHz και 26 GHz) που πραγματοποιήθηκε χθες από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) με τη συμμετοχή των τηλεπικοινωνιακών ομίλων.

Ο ΟΤE θα καταβάλει το ποσό των 123 εκατ. ευρώ για τα τμήματα των συχνοτήτων που κατοχύρωσε. Αντίστοιχα, η Vodafone θα καταβάλει το ποσό των 130 εκατ. ευρώ και η Wind περί τα 119 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται πως οι εταιρείες έχουν το δικαίωμα να εξοφλήσουν το τίμημα καταβάλλοντας εννέα ετήσιες δόσεις με τριετή περίοδο χάριτος.

Μετά τη χθεσινή δημοπρασία ξεκινά και τυπικά η εποχή του 5G για την Ελλάδα. Οι πάροχοι έχουν δηλώσει πως η εμπορική λειτουργία των νέων δικτύων 5G θα ξεκινήσει από τα μεγάλα αστικά κέντρα μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021.

Ακόμη, οι πάροχοι θα πρέπει να παρέχουν κάλυψη στο 60% του πληθυσμού της Ελλάδας στην πρώτη τριετία, ενώ σε βάθος εξαετίας το ποσοστό αυτό θα πρέπει να έχει διαμορφωθεί στο 94%.

Αξίζει επίσης να σημειώσουμε πως το μεγαλύτερο τμήμα των εσόδων, όπως συμβαίνει στις δημοπρασίες συχνοτήτων των τελευταίων ετών, θα κατευθυνθεί για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.

Φωτογραφία intime – Από το Μέγαρο Μαξίμου και τις χθεσινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την τεχνολογία 5G/ZZ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια