"Μικρά κ' Περίεργα"

Στο... στόχαστρο του Μπαμπινιώτη και των φιλολόγων το «click away», το «rapid test» και το «delivery»

Παρέμβαση της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων για ξένους όρους που "κατακλύζουν" την καθημερινότητά μας

Με τους ξένους όρους όπως «click away», «rapid test», «delivery», «lockdown», «courier», «POS» και άλλους, να έχουν ξεπεράσει σε συχνότητα χρήσης τους αντίστοιχους ελληνικούς, η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων, πραγματοποιεί παρέμβαση, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα «επιτελικό όργανο» - όπως γράφουν μεταξύ άλλων - το οποίο θα αντικαταστήσει τους όρους εκείνους με ελληνικούς.

Το κείμενο της παρέμβασης δημοσίευσε στο λογαριασμό του στο Facebook o καθηγητής και πρώην Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Γεώργιος Μπαμπινιώτης, γράφοντας:

«Χαιρετίζω την πρωτοβουλία τής Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων (ΠΕΦ) να παρέμβει δημόσια και να εκφράσει την γνώμη της για τον καταιγισμό ξένων λέξεων που πλήττει τελευταία την γλώσσα μας κατά προκλητικό τρόπο. Διότι είναι πρόκληση γλωσσική το Black Friday, το click away, τα delivery με courier, το lockdown, τα rapid test (tests, συγγνώμη) και η επερχόμενη χριστουγεννιάτικη ευχή που θα μάς απευθυνθεί από πολλά καταστήματα, το Merry Christmas.

Η φωνή έγκριτων φιλολόγων τής ΠΕΦ που ανήκουν στην μαχομένη εκπαίδευση βαρύνει πολύ περισσότερο από την δική μου φωνή, πολλώ μάλλον που ακούγεται δημόσια, όχι τώρα μόνο αλλά  όταν ανακύπτουν σοβαρά θέματα (όπως η διδασκαλία τής γλώσσας και τής ιστορίας στην Εκπαίδευση κ.ά.) και χρειάζονται έγκυρη και γενναία παρέμβαση.

Η βαρύνουσα αυτή παρέμβαση και η όποιου κύρους δική μου φωνή ας ευαισθητοποιήσουν και ας προβληματίσουν τους Έλληνες που αγαπούν και σέβονται  την γλώσσα μας, αυτό το μεγάλο κεφάλαιο και προνόμιο τού πολιτισμού μας.

Διαβάστε την προσεκτικά, σάς παρακαλώ.»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια