Click Away: Πουθενά στα αγγλικά λεξικά η φράση - Δημιουργία της… Κυβέρνησης

Περίεργα
Click Away: Πουθενά στα αγγλικά λεξικά η φράση - Δημιουργία της… Κυβέρνησης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί δε χρησιμοποιήθηκε, ας πούμε, η φράση “παραγγελία και παραλαβή”, που είναι και… ελληνική;

Μπήκε λοιπόν στη ζωή μας η έκφραση click away, που σύμφωνα με τα κυβερνητικά τζιμάνια σημαίνει «παραγγέλνω κάτι και πάω και το παραλαμβάνω». Ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων.

Μιας και υπερηφανευόμαστε για τα πολύ καλά Αγγλικά μας, ήταν περίεργο που δε γνωρίζαμε αυτήν την έκφραση. Οπότε, πάμε online - και στους καλύτερους ξεφεύγουν πράγματα, βρε παιδί μου!

Ωστόσο, με μια σύντομη αναζήτηση σε μια δωδεκάδα λεξικά της Αγγλικής, πουθενά δε βρήκαμε τον όρο. Λέμε, εντάξει ρε παιδί μου, θα είναι νεολογισμός που δεν έχει βρει ακόμη τη θέση του στα λεξικά. Κάνουμε ένα γούγλισμα (αναζήτηση στο Google, ελληνικός νεολογισμός αυτός). Φευ, αποκλειστικά και μόνο σε ελληνικές σελίδες (και σε όλες φυσικά σε συνάρτηση με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για τη λειτουργία των καταστημάτων) βρήκαμε τον όρο. Ούτε μία αναφορά σε μη ελληνική σελίδα.

Τσεκάραμε σε κάνα-δυο λεξικά ακόμη, μήπως και... και βρήκαμε την έκφραση στο λεξικό του Cambridge. Ωστόσο, η σημασία του είναι εντελώς άσχετη με το ηλεκτρονικό εμπόριο, την αγορά και γενικώς με αυτό που μας είπα τα τζιμάνια της κυβέρνησης - σημαίνει να πληκτρολογείς γρήγορα στον υπολογιστή, πατώντας επαναλαμβανόμενα τα πλήκτρα.

Σοβαρά τώρα, ποιο τσακάλι γλωσσομαθής από τα καλάθια της λαϊκής δημιούργησε αυτόν τον νεολογισμό; Πώς και γιατί; Και αφού αποφάσισε να δημιουργήσει μια καινούργια έκφραση, γιατί δεν έκανε μια πιο σχετική (και ελληνική) απόδοση; Ας πούμε “παραγγελία και παραλαβή”, που είναι και ακριβές και σύντομο και κυριολεκτικό.

Επί ΣΥΡΙΖΑ είχαμε τα Αγγλικούλια της συμφοράς από τον πρωθυπουργό, τώρα έχουμε εισαγωγή στην ελληνική καθημερινότητα εκφράσεων που δεν υπάρχουν στα Αγγλικά, αλλά δημιουργήθηκαν από κάποιον ψωνισμένο κάτοχο Lower με παραισθήσεις μεγαλείου;

(Φωτογραφία Usnplash)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News