Ελληνική η Λέξης της Χρονιάς 2020

Κόσμος
Ελληνική η Λέξης της Χρονιάς 2020

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποια λέξη κέρδισε το βραβείο της λέξης του 2020 του αμερικανικού λεξικού Merriam-Webster;

Πανδημία, η προφανής λέξη της χρονιάς!

Το λήμμα της λέξης ήταν η κατάληξη περισσότερων αναζητήσεων στο Διαδίκτυο απ’ ό,τι οποιασδήποτε άλλης τη χρονιά που τελειώνει, εξήγησε η συντακτική ομάδα του Merriam-Webster στον ιστότοπο του λεξικού, στα τέλη μιας χρονιάς που η πανδημία του νέου κορονοϊού στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 1,4 εκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως.

«Μερικές φορές, μια λέξη ορίζει μια εποχή, κι είναι ταιριαστό ότι αυτή την εξαιρετική — και εξαιρετικά δύσκολη — χρονιά, μία και μόνη λέξη ήρθε πολύ γρήγορα στο προσκήνιο», σημειώνεται στο κείμενο.

Το λήμμα αναφέρει ότι «πανδημία», σημαίνει «εκδήλωση ασθένειας σε ευρεία γεωγραφική περιοχή (όπως πολλές χώρες ή ήπειροι) που συνήθως προσβάλλει μεγάλο μέρος του πληθυσμού», θυμίζει η συντακτική ομάδα του λεξικού, επισημαίνοντας τις ελληνικές ρίζες της λέξης, από το παν και την κατάληξη -δημία από τον όρο επιδημία.

Οι αναζητήσεις για τη συγκεκριμένη λέξη απογειώθηκαν την 11η Μαρτίου, όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακήρυξε πανδημία την επιδημία του νέου κορονοϊού.

Εκείνη την ημέρα, οι αναζητήσεις «αυξήθηκαν κατά 115.806% σε σύγκριση με την αντίστοιχη ημέρα του 2019», εξηγεί η συντακτική ομάδα του Merriam-Webster, λεξικού που τυπώνει εκδοτική εταιρεία η οποία ιδρύθηκε το 1831.

Το 2019, Λέξη της Χρονιάς αναδείχθηκε η ουδέτερη αντωνυμία «αυτοί» (they), που χρησιμοποιείται στα αγγλικά για όσους δεν θέλουν να ταυτοποιούνται ούτε ως άνδρες, ούτε ως γυναίκες. Το 2018, Λέξη της Χρονιάς ήταν η «δικαιοσύνη»· το 2017, ο «φεμινισμός».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News