"Μικρά κ' Περίεργα"

Η «καταραμένη» δεκαετία του 20’ στις επιδημίες ανά του αιώνες

Για τους λάτρεις των συνομωσιών

Οι θεωρίες συνωμοσίας κάνουν την εμφάνιση τους ιστορικά, όταν επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τις ζωές των ανθρώπων, προκαλούν ασθένειες και νεκρούς, και κατέχουν χαρακτηριστικά που δεν εξηγούνται χωρίς απαραίτητη επιστημονική γνώση.

Ο κορωνοϊός, που ξέσπασε τον Δεκέμβριο του 2019 στη Γουχάν της Κίνας και έκτοτε έχει «μεταναστεύσει» σε ολόκληρο τον πλανήτη, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 4.300 ανθρώπων, αποτελεί το ζήτημα των τελευταίων μηνών, όχι μόνο για το προφανές, δηλαδή την επικινδυνότητά του, αλλά και γιατί έχει αποτελέσει αφορμή για όσους αρέσκονται να διαβάζουν - και να μεταδίδουν - θεωρίες συνωμοσίας.

Ως τώρα, οι επικρατέστερες συνωμοσίες που ακούγονται είναι ότι ο ιός είναι αποτέλεσμα εργαστηριακών δοκιμών και πως επίτηδες «ξέφυγε» από τον έλεγχο των επιστημόνων ώστε να μειωθεί ο πληθυσμός της - ασφυκτικά γεμάτης - Γης.

Άλλο ένα χαρακτηριστικό των συνομωσιών, είναι πως «κάθε αιώνας δίνει από μια επιδημία», με την δεκαετία του 20’ να έχει την τιμητική του.

Η πανούκλα (πανώλη) του 1720

Η «Μεγάλη Πανούκλα της Μασσαλίας» ή απλώς πανούκλα έπληξε την Ευρώπη το 1720, στη διάρκεια της οποίας έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι. «Πηγή του κακού» στη συγκεκριμένη περίπτωση θεωρείται ότι υπήρξαν οι μύγες οι οποίες μετέδωσαν το βακτήριο στους ανθρώπους. Σύμφωνα με μελέτες,  προκάλεσε 100.000 θανάτους μεταξύ 1720 και 1723.

Η χολέρα του 1820

Λίγο πριν από το 1820, το 1817 και έως και το 1824, ξέσπασε η πρώτη καταγεγραμμένη επιδημία χολέρας, η οποία επηρέασε κυρίως τις Φιλιππίνες, την Ινδονησία και την Ταϊλάνδη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είναι γνωστές και σε αυτή την περίπτωση περίπου 100.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ η αρχή της επιδημίας έγινε από κατανάλωση νερού λιμνών, μολυσμένο με το εν λόγω βακτήριο.

Η επιδημία χολέρας «έφτασε» στην κορύφωση, αναφορικά με την Ελλάδα, στην Αθήνα του 1854, «θερίζωντας»3.000 άτομα.

Η ισπανική γρίπη του 1920

Η σχετικά πρόσφατη επιδημία, της ισπανικής γρίπης, προσέβαλε περίπου 1 δισ. ανθρώπους, με μελέτες να «ανεβάζουν» τους νεκρούς μέχρι και τα 100 εκατ. Οι αριθμοί αποδεικνύουν πως πρόκειται για την πιο θανατηφόρα επιδημία έως τις μέρες μας.

Ο κορωνοϊός του 2020

Εκατό χρόνια μετά την ισπανική γρίπη, ο πλανήτης πλήττεται από τον κορωνοϊό, ο οποίος ξεκίνησε από την πόλη Γουχάν της Κίνας και μέχρι στιγμής έχει προκαλέσει 119.390 επιβεβαιωμένα κρούσματα στον πλανήτη και 4.300 θανάτους.

Για την ώρα δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ποιες θα είναι οι συνέπειές του μέχρι να βρεθεί εμβόλιο.

Στην Ελλάδα, μέχρι την σημερινή ημέρα, υπάρχουν 90 επιβεβαιωμένα κρούσματα χωρίς ευτυχώς να έχουν υπάρξει νεκροί.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια