"Μικρά κ' Περίεργα"

Μια πικρή απάντηση για το... «μας την κάνει ο ΟΗΕ»

Ο πραγματικός χάρτης της συμφωνίας όπως έχει επισυναφθεί στον ΟΗΕ μεταφρασμένος στα Ελληνικά!

Μια ψυχραιμότερη και μου φαίνεται και πολύ λογική προσέγγιση αναφορικά με την ανάρτηση του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης από τον ΟΗΕ επιχειρεί ο δημοσιογράφος Γιώργος Σαχίνης με ανάρτησή του στο Facebook.

Πραγματικά λέει το αυτονόητο, που κάποιες φορές απλώς είναι το πιο δύσκολο πράγμα του κόσμου να κατανοηθεί. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι, όπως η Τουρκία έστειλε επισήμως χάρτες για ανάρτηση, να πράξει και η ελληνική πλευρά το ίδιο. Αναφέρει λοιπόν στην ανάρτησή του:

«Επειδή βλέπω στα περισσότερα ελληνικά ΜΜΕ προβληματισμό για την επίσημη, λέει, ανάρτηση τις επόμενες μέρες στον ΟΗΕ της συμφωνίας Ερντογάν-Σάρατζ, μήπως τελικά το ζουμί είναι αλλού; Αν δεν κάνω λάθος, ό,τι επίσημα σταλεί στον ΟΗΕ υποχρεωτικά αναρτάται, αφού πρώτα πάρει πρωτόκολλο και μετά ελεγχθεί ότι συντάχθηκε από νόμιμα εκπροσωπούμενες κυβερνήσεις στον ΟΗΕ. Οπότε, μήπως πολύς θόρυβος για αυτό, ενώ το σωστό θα ήταν επίσημες αντιρρήσεις με χάρτες, νομολογία, στίγματα και διεθνές δίκαιο αν στείλαμε εμείς στον ΟΗΕ για να αναρτηθούν ομοίως επίσημα; Ή μήπως κάποιοι στήνουν και την πατέντα για το πώς θα πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και με Λιβύη ως μπροστινό, κι έτσι να συρθούμε και για υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ και κάτω και πάνω από την Κρήτη με 6 ναυτικά μίλια αιγιαλίτιδα ζώνη; Λέω εγώ, μήπως; Οι νομικές υπηρεσίες του ΟΗΕ, αφού έδωσαν αριθμό πρωτοκόλλου ως όφειλαν, έλεγξαν αν το κείμενο συντάχθηκε από δύο νόμιμες κυβερνήσεις και, αφού ο Σάρατζ είναι αυτός αναγνωρισμένος επίσημα, τότε είναι υποχρεωμένος να αναρτήσει το κείμενο με τις συντεταγμένες του, δε γίνεται αλλιώς. Δεν κρίνει τη συμφωνία, απλά την αναρτά... Δεν είναι δικαστήριο για να μπει στην ουσία. Μπορεί μόνο να καθυστερήσει την ανάρτηση. Αν δεν το κάνει, τότε στο “κόλπο” είναι τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, αφού ο ΟΗΕ δεν κάνει τίποτα χωρίς να ’χει το ΟΚ των 3/5 των μόνιμων μελών. Άρα αν αναρτηθεί με στίγματα, τότε έχουν παίξει όλοι, και ΗΠΑ και Ρωσία και Κίνα και Γαλλία και Αγγλία, ή οι 3 από αυτούς. Επειδή από την ανάρτηση και μετά η Τουρκία θα αρχίσει το “χοντρό” παιχνίδι με απόπειρες ερευνών από νότια της Κρήτης έως σύμπλεγμα Καστελόριζου, το θέμα είναι τι έχουμε κάνει επίσημα εμείς στον ΟΗΕ για να αναρτηθεί ομοίως λοιπόν, κι όχι να λέμε το απαράδεκτο «μας την κάνει ο ΟΗΕ», όταν ξέρουμε τι γίνεται σε αυτές τις διαδικασίες...

 

 

Σχόλια