Από... τα μιτάτα της Κρήτης στους δρόμους της Νέας Υόρκης

Περίεργα
Από... τα μιτάτα της Κρήτης στους δρόμους της Νέας Υόρκης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα Κρητικά στιβάνια απέκτησαν μια θέση στον κόσμο της μόδας!

Από το παραδοσιακό στο μοντέρνο, από το φολκλόρ στο σύγχρονο και από... τα μιτάτα της Κρήτης στους δρόμους της Νέας Υόρκης!

Η Κρήτη, αναμφισβήτητα, διαθέτει ένα ισχυρό πολιτιστικό αποτύπωμα, που κατά καιρούς έχει εμπνεύσει πολλούς σχεδιαστές μόδας, τόσο από την Ελλάδα (βλ. Μαίρη Κατράντζου), όσο και από το εξωτερικό (βλ. Καρλ Λάγκερφελντ).

Μέχρι πρότινος, βασική πηγή έμπνευσης για τους σχεδιαστές αποτελούσε ο Μινωικός Πολιτισμός, κυρίως σε κοσμήματα και φορέματα. Όμως τώρα, το τοπίο φαίνεται πως αλλάζει και, πλέον, και η σύγχρονη Κρήτη διαθέτει μια... θέση στον κόσμο της μόδας!

Όχι μία, αλλά δύο εταιρείες έχουν εντάξει στις γυναικείες κολεξιόν τους για το φθινόπωρο και τον χειμώνα 2019-2020 τα... κρητικά στιβάνια!

Ο λόγος για την εταιρεία παπουτσιών “Ancient Greek Sandals” και τον οίκο μόδας “Zeus + Dione”.

Η Χριστίνα Μαρτίνη και ο Νικόλας Μινόγλου, ιδιοκτήτες της εταιρείας “Ancient Greek Sandals”, αποφάσισαν να εντάξουν στη συλλογή τους τα κρητικά στιβάνια! Μάλιστα, η σχεδιάστρια Χριστίνα Μαρτίνη ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξή της πως, «όπως και τα χειροποίητα σανδάλια, έτσι και τα κρητικά στιβάνια είναι μέρος της παράδοσής μας. Είναι πολύ ξεχωριστά, και άνετα θα μπορούσα να τα δω φορεμένα από μοντέρνες γυναίκες σε μητροπόλεις όπως η Νέα Υόρκη, το Παρίσι κ.λπ.».

Από την άλλη, προτίμηση στα κρητικά στιβάνια φαίνεται πως δείχνει και η Μαρέβα Γκραμπόφσκι! Η σύζυγος του πρωθυπουργού, στην οποία - μαζί με τη Δήμητρα Κολοτούρα - ανήκει ο οίκος μόδας “Zeus + Dione”, αποφάσισε να τιμήσει την καταγωγή του συζύγου της και να εντάξει και εκείνη στη συλλογή της τα κρητικά στιβάνια, σε μια πιο... εκμοντερνισμένη όψη, βέβαια, χωρίς τις χαρακτηριστικές πτυχώσεις που υπάρχουν στο ύψος του αστραγάλου.

Πάντως, αν ενδιαφέρεστε για το πώς φτιάχνονται τα Κρητικά στιβάνια, η Χριστίνα Μαρτίνη εξηγεί στο womantoc.gr: «Η διαδικασία είναι η εξής: Κόβουμε το δέρμα σύμφωνα με τα πατρόν, τα οποία ράβονται, και παράλληλα διαμορφώνονται οι χαρακτηριστικές πτυχώσεις στο σημείο του αστραγάλου. Στη συνέχεια φορμάρονται και μοντάρονται πάνω στα καλαπόδια και είναι έτοιμα να υποδεχτούν τη δερμάτινη σόλα και το τακούνι. Μόλις μπει και η σόλα, κι αφού κολληθεί καλά, βγάζουμε τα καλαπόδια για να ραφτεί από κάτω το φοντι με τη σόλα. Το σιδερώνουμε στο γαμπάλι (καλαπόδι γάμπας) για να αποφύγουμε το ζάρωμα του δέρματος. Κι έπειτα, γυαλίζουμε τα στιβάνια έτσι ώστε να μην υπάρχει καμία ατέλεια. Η συνολική διαδικασία παραγωγής απαιτεί περίπου τρεις μέρες».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News