Τα σφουγγάτα του Μεθυστή

Ηράκλειο
Τα σφουγγάτα του Μεθυστή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πομπια: Πιστοί στο έθιμο με τα σφουγγάτα και φέτος

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το έθιμο με τα σφουγγάτα στο χωριό Πόμπια! Έτσι γιορτάζουν κάθε χρόνο στο χωριό του δήμου Φαιστού τον Αϊ Γιώργη τον Μεθυστή, όπως αναφέρεται στη σελίδα στο Facebook “Δια-sos-τε τη Μεσαρά”.

Όπως αναφέρεται, από το συγκεκριμένο έθιμο προέρχεται η φράση «ακριβά ’ναι τα σφουγγάτα του», την οποία κάποιος χρησιμοποιεί όταν θεωρεί ακριβή ακόμη και την πιο ασήμαντη υπηρεσία ή υλικό αγαθό που μπορεί να δώσει σε κάποιον άλλο.

Η φράση αναφέρεται σε θαύμα του Αγίου Γεωργίου που έχει ως εξής, σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση: Σε μια εκκλησιά του Αϊ Γιώργη είχε αφήσει ένας πιστός ένα καλοφτιαγμένο σφουγγάτο, καθώς πολύ συχνά τα τάματα στους Αγίους ήταν τρόφιμα.

Έφτασαν λοιπόν πεινασμένοι πειρατές στο ξωκλήσι και έφαγαν το σφουγγάτο! Όταν πήγαν να φύγουν, διαπίστωσαν ότι δεν μπορούσαν να κουνήσουν από τη θέση τους. Άρχισαν λοιπόν τα ταξίματα αλλά χωρίς αποτέλεσμα, αυξάνοντας σταδιακά την αξία των ταξιμάτων, χωρίς ο Αϊ Γιώργης να τους αφήνει να ξεκολλήσουν, μέχρι που άφησαν όλο το θησαυρό που είχαν μαζί τους. Βγαίνοντας τελικά, χωρίς να τους έχει απομείνει ούτε ένα γρόσι, από την εκκλησία, μονολόγησαν: «Ακριβά ’ναι τα σφουγγάτα σου, Αϊ Γιώργη!».

Όσο για το τι δουλειά έχει ο Αϊ Γιώργης τον Νοέμβρη κι όχι τον Απρίλη που γιορτάζει; Στην Κρήτη ο Αϊ Γιώργης γιορτάζει και τον Νοέμβρη. Στις 3 Νοεμβρίου οι Κρητικοί γιορτάζουν τον Αϊ Γιώργη τον Μεθυστή. Πολλοί από τους Κρητικούς Γιώργηδες έχουν καθιερώσει σαν μέρα της ονομαστικής τους γιορτής τη μέρα που είχε καθιερωθεί να ανοίγουν τα βαρέλια για να δοκιμαστεί το νέο κρασί.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News