«Έξυπνα» κινητά & τηλεοράσεις γίνονται... τροφή για σκέψη

Περίεργα
«Έξυπνα» κινητά & τηλεοράσεις γίνονται... τροφή για σκέψη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τροφή για... «έξυπνους» προβληματισμούς

Αλήθεια, μπορείτε να φανταστείτε τώρα την καθημερινότητά σας χωρίς διαδίκτυο, χωρίς κινητό ή χωρίς «έξυπνη» τηλεόραση; Μοιάζει μάλλον αδύνατον.

Και όμως, οι σημερινοί μεσήλικες μεγάλωσαν χωρίς τίποτα από αυτά που έμοιαζαν τις δεκαετίες του ’70 και του ’80 με... επιστημονική φαντασία.

Σκεφτείτε για παράδειγμα πώς θα αντιδρούσε η γιαγιά σας αν της λέγατε ότι κάποια στιγμή ο άνθρωπος θα μπορούσε να μιλάει στο τηλέφωνο από οποιοδήποτε σημείο του κόσμου χωρίς καλώδια και βαριές συσκευές. Με αυτό το σκεπτικό φανταστείτε πώς θα είναι ο κόσμος σε 10 χρόνια από τώρα, με σημείο εκκίνησης την οργιώδη ανάπτυξη της τεχνολογίας.

Αυτό δεν αποτελεί μόνο τροφή για σκέψη, ούτε ανάκληση στη μνήμη του παρελθόντος συγκρινόμενο με το παρόν, αλλά και προβληματισμό για το κατά πόσον οι εξελίξεις αυτές φτάνουν σε επίπεδο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης - Κράτους και Αυτοδιοίκησης - το ίδιο γρήγορα ώστε να αποβαίνουν προς όφελος του πολίτη, σε σχέση πάντα με το τι συμβαίνει σε άλλες χώρες της Γηραιάς.

Γιατί μπορεί ως πολίτες να είμαστε συντονισμένοι με τις παγκόσμιες τάσεις (θεαματικό επίτευγμα του καπιταλισμού και της παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας), όμως σε επίπεδο απτών εφαρμογών στη διευκόλυνση της καθημερινότητας του πολίτη στις σχέσεις του με το κράτος είμαστε ακόμα αρκετά πίσω. Και ελπίζουμε κάποια στιγμή να αλλάξει αυτό και μάλιστα με γρήγορους ρυθμούς, κάτι που σημαίνει έμφαση στην έρευνα που γίνεται σε εθνικό και τοπικό επίπεδο στον μέγιστο δυνατό βαθμό, ώστε η τεχνογνωσία που παράγεται εδώ να αξιοποιείται άμεσα και εδώ, φτάνοντας την πρωτοπορία που αξίζει ο τόπος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News