"Μικρά κ' Περίεργα"

Ιστορική φωτογραφία: Όταν η Μερκούρη είχε συναντηθεί με το νέο Πρωθυπουργό της Βρετανίας

Η Μελίνα Μερκούρη με τον 22χρονο - τότε - Μπόρις Τζόνσον είχαν μιλήσει για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα

Τότε εκείνος ήταν ένας 22χρονος φοιτητής στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, που είχε υποδεχτεί την υπουργό Πολιτισμού της Ελλάδας, Μελίνα Μερκούρη. Σήμερα εκείνος είναι πρωθυπουργός της Βρετανίας, όμως το όραμα της Μερκούρη για επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα παραμένει ανολοκλήρωτο.

Ήταν 12 Ιουλίου 1986 όταν η Μελίνα Μερκούρη είχε κληθεί από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για να μιλήσει σε ένα debate για το θέμα των Μαρμάρων του Παρθενώνα και την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα.

Εκείνη την περίοδο, πρόεδρος της Oxford Union Society, ήταν ο σημερινός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον.

Ο 22χρονος τότε φοιτητής απαθανατίστηκε σε μια ιστορική φωτογραφία να συνομιλεί με τη Μελίνα Μερκούρη. Φορά φράκο, λευκό παπιγιόν και ακούει προσεκτικά όσα του λέει η υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας.

Από εκείνη την ημέρα, έγιναν πολλά. Η Μελίνα δεν κατάφερε να δει τα Μάρμαρα να επιστρέφουν στην Ελλάδα πριν πεθάνει, τον Μάρτιο του 1994 και ακόμη κι αν ζούσε, το όραμά της θα εξακολουθούσε να παραμένει ανεκπλήρωτο.

Ο Μπόρις Τζόνσον αφού αποφοίτησε από την Οξφόρδη, έγινε πρώτα δημοσιογράφος. Έπειτα ασχολήθηκε με την πολιτική. Έγινε δήμαρχος του Λονδίνου, μετά υπέρμαχος του Brexit, υπουργός Εξωτερικών και τελικά πρωθυπουργός.

Τον Μάιο του 2012, ως δήμαρχος του Λονδίνου και ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, ο Μπόρις Τζόνσον είχε βρεθεί στην Αθήνα για την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας και επισκέφτηκε τον Παρθενώνα.

Κανείς δεν ξέρει αν θυμόταν τα όσα είχε ακούσει από τη Μελίνα Μερκούρη στην ιστορική της ομιλία στην Οξφόρδη…

Πηγή: newsit.gr

Σχόλια