Το… Ηράκλειο του μεγάλου σκηνοθέτη Φράνκο Τζεφιρέλι

Περίεργα
Το… Ηράκλειο του μεγάλου σκηνοθέτη Φράνκο Τζεφιρέλι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο «Οθέλλος» του 1985, γεγονός κορυφαίας σημασίας για το Ηράκλειο

Το Ηράκλειο είχε έναν ξεχωριστό ρόλο στην καριέρα του μεγάλου Ιταλού σκηνοθέτη του κινηματογράφου, του θεάτρου και της όπερας Φράνκο Τζεφιρέλι, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών.

Ο καλλιτεχνικός κόσμος ολόκληρου του πλανήτη τον αποχαιρετά με συγκίνηση, ξεφυλλίζοντας τις σελίδες της πλούσιας ζωής του, που μας προσέφερε αριστουργήματα, όπως η θρυλική σειρά “Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ” του 1977, αλλά και ο “Οθέλλος”, που γυρίστηκε το 1985 στο Ηράκλειο.

Επρόκειτο για μια υπερπαραγωγή για τα τότε δεδομένα, με ένα συνεργείο 150 ατόμων, που εργάστηκε εντατικά για επτά εβδομάδες για τα γυρίσματα, που αποτέλεσαν γεγονός κορυφαίας σημασίας για το Ηράκλειο.

Ο ίδιος μάλιστα χάρισε τα εντυπωσιακά σκηνικά την πόλη, χωρίς δυστυχώς να τύχουν καμιάς αξιοποίησης. Αντίθετα, παρέμειναν εκτεθειμένα σε έναν υπαίθριο χώρο, μέχρι που ανέλαβε ο χρόνος να τα εξαφανίσει.

Με αφορμή τον θάνατο της μεγάλης αυτής μορφής της 8ης Τέχνης, το Ηράκλειο πρέπει να τον τιμήσει όχι μόνο γιατί επέλεξε την πόλη για τα γυρίσματα μιας παγκοσμίου εμβέλειας ταινίας, αλλά και γιατί οι μνήμες πολλών κατοίκων παραμένουν ζωντανές.

Θα μπορούσε να διοργανώσει ο Δήμος μια προβολή της ταινίας “Οθέλλος” στο Ηράκλειο και μια έκθεση φωτογραφίας με τα σκηνικά και τα γυρίσματα στα Νεώρια και τον Κούλε, που αποτέλεσαν τους φυσικούς χώρους όπου στήθηκαν τα σκηνικά και έγιναν τα γυρίσματα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News