"Μικρά κ' Περίεργα"

Με αφορμή την τραγωδία στη Μεσαρά, μάθαμε & τις ιρλανδικές διαβάσεις & γέφυρες!

Χθες μάθαμε - στο ευρύ κοινό αναφέρομαι - και τους όρους “ιρλανδική διάβαση” και “ιρλανδική γέφυρα”!

Δεν ξέρω πόσες διαφορές έχουν, τα ξέρουν οι μηχανικοί αυτά, αλλά η μεν πρώτη αφορά σε διάβαση που βρέχεται, ενώ η δεύτερη σε διάβαση που άλλοτε βρέχεται και άλλοτε όχι.

Μια τέτοια διάβαση, δηλαδή μέσα από ποταμό, ήταν και αυτή που χρησιμοποιήθηκε από την άτυχη οικογένεια στη Μεσαρά και έχασαν όλοι τη ζωή τους!

Τι είναι αυτές οι διαβάσεις; Βρήκαμε τα εξής στοιχεία στο διαδίκτυο και σας τα μεταφέρουμε: «Ονομάζονται διεθνώς (ή πάντως σε πολλές χώρες) “ιρλανδικές διαβάσεις” κάποιες τρόπον τινά πρόχειρες διαβάσεις που έγιναν για να εξυπηρετούνται τα Ι.Χ. και τα φορτηγά σε χειμάρρους χωρίς να δαπανώνται χρήματα για πολυέξοδη κατασκευή μεγάλης γέφυρας.

Ενώ δηλαδή δεν ήθελαν ή δεν μπορούσαν να κατασκευάσουν ασφαλή υψηλή γέφυρα ώστε να περνάει κάποιος τον χείμαρρο από πάνω με ασφάλεια, έριξαν άσφαλτο ώστε τα καλοκαίρια ή γενικά σε εποχές που ο χείμαρρος δεν έχει πολλά νερά, να μπορούν να τον διαβαίνουν αυτοκίνητα και πεζοί.

Οι ιρλανδικές διαβάσεις ΔΕΝ πρέπει να διασχίζονται όταν ο καιρός είναι βροχερός ή όταν για οιονδήποτε λόγο αρχίζει ο χείμαρρος να γεμίζει έστω και το καλοκαίρι (π.χ. λειώσιμο πάγων, μπουρίνια).

Ονομάστηκαν έτσι επειδή στον αγγλοϊρλανδικό πόλεμο οι Ιρλανδοί είχαν τέτοιες διαβάσεις, που οι Βρετανοί δεν ήξεραν ότι υπήρχαν, καθώς όταν έβρεχε έστω και λίγο η διάβαση σκεπαζόταν και γινόταν αόρατη, οπότε πίστευες ότι εκεί δεν υπήρχε πέρασμα να διαβείς τον ποταμό.

Στην ιρλανδέζικη διάβαση είτε έχει γίνει μικρή ασφαλτόστρωση σε χείμαρρο (δηλαδή σε “ποτάμι” που έχει νερό μόνον όταν βρέχει) είτε έχει στηθεί ένα χαμηλό γεφύρι που εξυπηρετεί τα αυτοκίνητα όταν υπάρχει ελάχιστο νερό στο χείμαρρο».

Σχόλια