"Μικρά κ' Περίεργα"

Η… συνταγή για το αρχαιότερο σάντουιτς του κόσμου

Πως έφτιαχναν σάντουιτς οι αρχαίοι;

Ξέρετε ποιο είναι το... αρχαιότερο ψωμί του κόσμου; Αλεύρι από άγριο σιτάρι και κριθάρι, ανακατεμένο με ρίζες φυτών και προσθήκη νερού... Αυτά τα υλικά αποτελούσαν την αρχαιότερη συνταγή, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο “PNAS”.

Έτσι φτιαχνόταν το αρχαιότερο σάντουιτς

Η συνταγή, που χρονολογείται περίπου στα 14.000 χρόνια πριν, θα είχε ως αποτέλεσμα την παρασκευή ενός ψωμιού επίπεδου, δηλαδή χωρίς όγκο, που θα έμοιαζε λιγάκι σαν το σημερινό ψωμί που παρασκευάζουμε από δημητριακά.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου εικάζουν ότι το ψωμί αυτό ίσως χρησιμοποιούταν από τους προγόνους μας για να τυλίγουν το ψημένο κρέας, γεγονός που το κάνει αυτομάτως και το παλαιότερο... σάντουιτς της ανθρωπότητας.

«Πρόκειται για την πρώτη απτή απόδειξη αυτού που σήμερα αποκαλούμε “κουζίνα”, δηλαδή σύνθεση υλικών για την παρασκευή ενός σύνθετου γεύματος», εξηγεί ο καθηγητής Dorian Q. Fuller.

Μέχρι τώρα, η παλαιότερη απόδειξη ύπαρξης του ψωμιού προέρχεται από την Τουρκία και χρονολογείται πριν από 9.000 χρόνια.

Ωστόσο, το νεότερο εύρημα προέρχεται από αρχαιολογικό χώρο στη Μαύρη Έρημο στην Ιορδανία και μεταθέτει την ύπαρξη του ψωμιού κατά 5.000 χρόνια νωρίτερα, δηλαδή πριν από 14.000 χρόνια.

Οι επιστήμονες αποκάλυψαν δύο κτήρια, καθένα από τα οποία περιείχε ένα μεγάλο κυκλικό πέτρινο τζάκι, μέσα στο οποίο βρέθηκαν ψιλοκομμένα ψίχουλα ψωμιού.

Η ανάλυση των ευρημάτων αποκάλυψε ενδείξεις κοσκινίσματος και ζυμώματος των υλικών. Οι ερευνητές προσπάθησαν να αναπαράγουν τη συνταγή στο εργαστήριο, και εξηγούν ότι το μείγμα των κόκκων έδωσε στο ψωμί μια γεύση καρυδιού, όπως και τα σημερινά πολύσπορα ψωμιά!

(Κεντρική φωτογραφία αρχείου)

Σχόλια