default-image

Μία απάντηση από τον Μοχό

Περίεργα
Μία απάντηση από τον Μοχό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απάντηση των ερωτημάτων που προβάλλονται στο σχόλιο με τίτλο «Τι συμβαίνει τα βράδια σε χωριό του Ηρακλείου;», το οποίο αναρτήθηκε στο site neakriti.gr, την 1η Αυγούστου δίνει με επιστολή του ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Μοχού «Η Πρόοδος» κ. Αλέξανδρος Εμμ. Βογιατζάκης.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της επιστολής:

«Αγαπητέ κύριε Διευθυντά,

Με αφορμή το άρθρο σας με θέμα «Τι συμβαίνει τα βράδια σε χωριό του Ηρακλείου;», στη στήλη «Μικρά και περίεργα», το οποίο δημοσιεύθηκε την 1η Αυγούστου 2018 και σε απάντηση των ερωτημάτων που προβάλλονται σε αυτό, αναφέρω τα παρακάτω:

Εκείνο που πραγματικά «συμβαίνει στο χωριό όταν το φως του ήλιου πέφτει και οι κάτοικοι της περιοχής μπαίνουν στα σπίτια τους» είναι ότι η ζωή συνεχίζεται, όπως όταν το φως του ήλιου ακόμα λάμπει στον ουρανό. Κανονικά, ήρεμα, ειρηνικά και με ασφάλεια.

Ο Μοχός δεν αποτέλεσε, δεν αποτελεί και δεν θα αποτελέσει ποτέ τόπο συγκέντρωσης παρανόμων και δήθεν μεταμφιεσμένων «καλογέρων - εμπόρων».

Άλλωστε, όλοι εμείς στον Μοχό και ιδιαίτερα οι νέοι, προσπαθούμε να κρατήσουμε και να στηρίξουμε τον Μοχό του πολιτισμού και της ιστορίας, του ήθους και της φιλοξενίας, των γραμμάτων και των τεχνών, γεγονός που αποδεικνύεται από τις δράσεις που λαμβάνουν χώρα στον τόπο μας.

Μαθήματα ζωγραφικής, χορού, παραδοσιακής μουσικής, μουσικοχορευτικές παραστάσεις, θεατρικά δρώμενα, βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους από τα σχολεία του Μοχού, πολιτιστικές εκδηλώσεις, εθελοντικές αιμοδοσίες πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους από τους φορείς του τόπου.

Στο Μοχό ο καθένας μπορεί, με απόλυτη ασφάλεια, να απολαύσει την υπέροχη πλατεία του χωριού και να περιπλανηθεί στα γραφικά σοκάκια, που ειδικά τώρα το καλοκαίρι ευωδιάζουν με άρωμα γιασεμιού και νυχτολούλουδου και είναι γεμάτα από βεγγέρες έξω από τα σπίτια και παιδιά που απολαμβάνουν την ξεγνοιασιά των διακοπών τους.

Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η ΠΡΟΟΔΟΣ», αποτελεί κόσμημα για τον τόπο μας, γεγονός που αποδεικνύεται από τους πολυάριθμους επισκέπτες – αλλοδαπούς και ημεδαπούς - που φεύγουν με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Οι ανακαινισμένες Εκκλησίες του χωριού με επίκεντρο την Κάτω Παναγία στην πλατεία, μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Ο τόπος μας διαθέτει μία πολύ καλή μαγιά νέας γενιάς, με ήθος και όραμα για τον τόπο της, η οποία προοδεύει στον τομέα του χορού, της μουσικής, των γραμμάτων και του πολιτισμού. Κάθε Τετάρτη βράδυ η μουσιχορευτική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου, αποτελούμενη αποκλειστικά από νέες και νέους του τόπου μας, δίνει ένα αυθεντικό παρών, προβάλλοντας την μουσική και χορευτική παράδοση του τόπου μας.

Μοχός σημαίνει ανάπτυξη, πρόοδος, ηρεμία, ειρηνική και δημοκρατική συνάθροιση.

Μοχός σημαίνει λεβεντιά, φιλοξενία, σεβασμός στον επισκέπτη, εργατικότητα, εντιμότητα.

Μοχός σημαίνει καλή, σεμνή και ήρεμη παρέα.

Μοχός σημαίνει απλότητα, σεμνότητα και ταπεινότητα, όπως απλά, σεμνά και ταπεινά είναι τα ζάλα και η μουσική του Μοχιανού Πηδηχτού. Αυτόν τον Μοχό κληρονομήσαμε από τους παππούδες και τους πατεράδες μας, αυτόν στηρίζουμε και αυτόν προσπαθούμε να διαφυλάξουμε, να διατηρήσουμε, να προωθήσουμε και να παραδώσουμε στους νεότερους. Τον Μοχό που αναβλύζει νέκταρ τιμιότητας και καθαρότητας, νέκταρ με άρωμα λεμονανθού.

Αλέξανδρος Εμμ. Βογιατζάκης

Πρόεδρος του Δ.Σ. του

Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Μοχού

"Η ΠΡΟΟΔΟΣ"»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News