"Μικρά κ' Περίεργα"

Αλήθεια, ξέρουμε τελικά τι τρώμε;

Υπάρχουν εξαιρετικά απλουστευμένες απόψεις που λένε «τι με νοιάζει τώρα εμένα από τι φτιάχνονται οι χρωστικές; Αν είναι από καβουρδισμένες κατσαρίδες ή από κάτι άλλο. Ας ζήσουμε λίγα χρόνια και καλά. Δε βαριέσαι»…

Ναι, σωστά. Είναι κι αυτό μια άποψη. Αλλά, συγνώμη, δεν είναι δυνατόν να μη μας νοιάζει, για παράδειγμα, ότι την ώρα που πολλοί «περνούσαν καλά», οι ντόπιοι σπόροι μειώνονταν και φτάσαμε στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2014, σύμφωνα με τη Eurostat, οι ποικιλίες σταριού να έχουν μειωθεί κατά 92% και οι ντόπιες ποικιλίες λαχανικών κατά 97%.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι η επαρκής κατανάλωση φρούτων και λαχανικών θα μπορούσε να εξοικονομήσει έως και 2,7 εκατομμύρια ζωές ετησίως.

Και ας θυμηθούμε ακόμη ότι, μετά το 1960, η μείωση του μητρικού θηλασμού προκάλεσε παγκόσμια την απώλεια ζωής 823.000 παιδιών και έξοδα για κατανάλωση γάλακτος 302 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως (The Lancet). Η αλλαγή στις ποικιλίες στα σιτηρά, η μείωση κατανάλωσης ελαιολάδου κατά 65%, η κατάχρηση φαρμάκων και φυτοφαρμάκων, η μη σεξουαλική γονιμοποίηση, η εντατική κλειστή καλλιέργεια ζώων και τροφίμων με χημικές παρεμβάσεις και γενετικά τροποποιημένα είδη (μεταλλαγμένα), η υπερκατανάλωση κρέατος και ζάχαρης, ο δυτικός τρόπος ζωής και ο περιορισμός της άσκησης ευθύνονται για τη σημαντική αύξηση νοσηρότητας.

Τα στοιχεία αυτά είναι επίσημα. Τα στέλνει στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη» ο πολύ σοβαρός επιστήμονας της ιατρικής κοινότητας του Ηρακλείου, ο παιδοχειρουργός Δημήτρης Πετράκης.

Όποιος λοιπόν θέλει να τρώει καβουρδισμένες κατσαρίδες αλλά να μην το ξέρει, ενώ ενοχλείται που εμείς αναδημοσιεύουμε τέτοιες ανατριχιαστικές λεπτομέρειες (βλέπε το πρωτοσέλιδό μας το περασμένο Σάββατο με τις καταγγελίες του Νίκου Κατσαρού), κανένα πρόβλημα. Ας πίνει ποτά «μπόμπες» και ας τρώει κατσαρίδες και ποντικούς. Καλή του όρεξη. Και καλά κρασιά! Εμείς θα συνεχίσουμε...

Χ.Π.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια