"Μικρά κ' Περίεργα"

Στο Ηράκλειο... dry clean, στην Αθήνα με νερό

Τις προάλλες βρέθηκα στην Αθήνα και παρατήρησα ότι με το κλείσιμο των καταστημάτων, στις κεντρικές περιοχές, τουλάχιστον ένα πλυστικό μηχάνημα καθαρίζει τα πεζοδρόμια.

Θα παρατηρήσετε τη φωτογραφία με το πλυστικό-πιεστικό μηχάνημα, το βυτιοφόρο με την ένδειξη “Καθαρή Αθήνα” του Δήμου Αθηναίων, που διέρχεται στην οδό Σταδίου, απ’ όπου και η φωτογραφία.

Ένας δημοτικός υπάλληλος, αν παρατηρήσετε καλά τη φωτογραφία, πλένει το πεζοδρόμιο στο φανάρι της συμβολής Σταδίου με τη Βασιλέως Γεωργίου Α’ στο Σύνταγμα. Λειτούργησα με αυτοματισμό και προσπάθησα να ανακαλέσω ανάλογη εικόνα τα τελευταία χρόνια από το Ηράκλειο.

Πλυστικό μηχάνημα έχω καιρό να δω, παρά μόνο μετά από απεργίες διαρκείας στην Καθαριότητα. Θα τολμήσω να πω ότι ίσως και να έχουμε να δούμε από την εποχή του Παγωμένου και των υπόγειων κάδων να βγαίνουν τα βράδια συστηματικά. Και αναρωτήθηκα: Σήμερα, αλήθεια, πώς καθαρίζονται τα πεζοδρόμια και οι πλατείες στο Ηράκλειο;


«Μήπως με τη μέθοδο dry clean;», σκέφτηκα και θυμήθηκα εκείνη την παλιά διαφήμιση με τον κύριο στο εστιατόριο που φώναζε: «Γκαρσόν, λεκιάστηκα»! Και για όσους δεν κατάλαβαν; Στο Ηράκλειο καθαρίζουμε με στεγνό καθάρισμα! Μάλιστα, στεγνό καθάρισμα (dry clean)! Είναι, βλέπετε, και εκείνη η λειψυδρία και το άδειο φράγμα Αποσελέμη! Πού νερό για καθάρισμα στο Ηράκλειο... ενώ στην Αθήνα έχουν το Μαραθώνα!

Λ.Σ.

Σχόλια