Δεν «κινδυνεύει» για φέτος η θερινή ώρα

Περίεργα
Δεν «κινδυνεύει» για φέτος η θερινή ώρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεγαλώσανε οι μέρες και όλα θυμίζουν άνοιξη!

Αύριο, μάλιστα, Τρίτη, στις 4:15 μ.μ., η πιο όμορφη και μυρωδάτη εποχή του χρόνου έρχεται και επισήμως, καθώς τότε «πέφτει» η εαρινή ισημερία. Και για να ολοκληρωθεί το... «μενού», την ερχόμενη Κυριακή 25 Μαρτίου αλλάζει και η ώρα. Έτσι, στις 3 τα ξημερώματα θα βάλουμε τα ρολόγια μας μία ώρα μπροστά, για να δείχνουν δηλαδή 4 το πρωί.

Ως γνωστόν, η ώρα αλλάζει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου και την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου.

Όμως επειδή πολύς κόσμος αναρωτιέται με αυτά που ακούει αν το μέτρο θα συνεχίσει να εφαρμόζεται, η απάντηση είναι για φέτος τουλάχιστον «ναι». Και αυτό καθώς το Φεβρουάριο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της κατάργησης της θερινής ώρας με βασικό επιχείρημα ότι πλήττει την υγεία των πολιτών και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλείται να το αξιολογήσει.

Το επιχείρημα που χρησιμοποίησαν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήταν ότι η αλλαγή ώρας έχει επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων. Οι μεγαλύτερες πιέσεις για την κατάργηση της αλλαγής της ώρας στην Ε.Ε. προέρχονται από τη Φιλανδία, όπου ομάδες πολιτών συγκέντρωσαν 70.000 υπογραφές ζητώντας από το Κοινοβούλιο να καταργήσει την αλλαγή της ώρας. Η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή μάλιστα, έπειτα από εξέταση επιστημόνων, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αλλαγή της ώρας προκαλεί διαταραχές στον ύπνο, μειωμένη απόδοση στην εργασία και θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας.

Πάντως, για να τεθεί σε εφαρμογή η απόφαση απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου της Ε.Ε., δηλαδή των ηγετών, σε προσεχή σύνοδο κορυφής. Οπότε για φέτος τουλάχιστον η θερινή ώρα δεν «κινδυνεύει».

Και επειδή μας αρέσει η ιστορία, να σας υπενθυμίσουμε ότι το μέτρο εφαρμόστηκε για πρώτη φορά από τη γερμανική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου από 30 Απριλίου ως 1η Οκτωβρίου του 1916.

Σήμερα υπολογίζεται ότι τους επτά μήνες της θερινής ώρας εξοικονομούμε, εκμεταλλευόμενοι τον ήλιο, 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας. Στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, αλλά στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε.

Από το 1975, ωστόσο, το μέτρο εφαρμόζεται ανελλιπώς στο σύνολο της Ε.Ε. και στην Ελλάδα.

Σ.Μ. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News