Τι συμβολίζει η κίτρινη κορδέλα που τύλιξαν στο δέντρο;

Περίεργα
Τι συμβολίζει η κίτρινη κορδέλα που τύλιξαν στο δέντρο;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μία νεαρή κοπέλα με τη μητέρα της κατέβηκαν στο κέντρο της πόλης και κρέμασαν μία κίτρινη κορδέλα σε δέντρο στην πλατεία Ελευθερίας.

Η κίνηση των δύο γυναικών, μητέρας και κόρης, είναι προφανώς συμβολική. Η μητέρα δε, η κυρία Έλενα Χαλκιαδάκη, παρακαλεί να μην κατεβάσει κανείς την κορδέλα από το δέντρο.

Τι συμβολίζει όμως η πράξη τους; Γιατί τύλιξαν την κίτρινη κορδέλα σε δέντρο στην πιο κεντρική πλατεία του Ηρακλείου;

Το θέμα για την κα. Έλενα πηγαίνει πολύ μακριά, κάπου στην Τουρκία και συγκεκριμένα στην Αδριανούπολη. Η ψυχή και η καρδιά της βρίσκεται μαζί με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που ζουν το δικό τους «εξπρές του μεσονυχτίου» ως κρατούμενοι σε τουρκικές φυλακές. Κοντά σε εκείνα τα δύο παλικάρια αλλά και στις μητέρες τους βρίσκεται η σκέψη της Έλενας Χαλκιαδάκη. Την κορδέλα κρέμασε στο δέντρο η κόρη της, Μαρία.

«Το έκανα για συμπαράσταση στις μαμάδες των στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία», αναφέρει στο neakriti.gr. Ταυτόχρονα συμπληρώνει «για να δείξω ότι σαν μητέρα συμπονώ, καταλαβαίνω και υποστηρίζω αυτές τις μητέρες. Δεν είναι μόνο πολιτικό το θέμα. Έχει γίνει πολιτικό με τους πολιτικούς να τσακώνονται στα παράθυρα. Ξεχνάμε όμως το ανθρώπινο πρόσωπο της ιστορίας – ότι δηλαδή οι μαμάδες και οι γυναίκες τους δεν έχουν αυτά τα παλικάρια κάθε μέρα δίπλα τους. Όλες οι μαμάδες πονάμε γι’ αυτά τα παιδιά. Λείπουν σε όλους μας».

Γιατί κίτρινη κορδέλα;

Η Έλενα Χαλκιαδάκη έκανε την Κρήτη δεύτερη πατρίδα της αφού επέλεξε να ζει εδώ τα τελευταία 30 χρόνια. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αγγλία. Παντρεύτηκε Κρητικό, πήρε το όνομα του και πλέον η χώρα μας είναι και δική της χώρα.

Το έθιμο με την κορδέλα ξεκινά στην Αγγλία και στην Αμερική εδώ και μερικούς αιώνες. Όταν οι ναυτικοί έφευγαν για μακρινό ταξίδι νεαρές κοπέλες, αδερφές αλλά και μελλοντικές σύζυγοι, μαζεύονταν στην προκυμαία και αποχαιρετούσαν το πλοίο που έπαιρνε μακριά από την αγκαλιά τους τα αγαπημένα τους πρόσωπα κουνώντας κορδέλες σε διάφορα χρώματα. Το κίτρινο χρώμα συνδέθηκε στην Αμερική κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ όταν με αυτές τις κορδέλες νεαρές κοπέλες σφιχταγκάλιαζαν τους αγαπημένους τους και εύχονταν να επιστρέψουν σύντομα στην πατρίδα και να ανταμώσουν ξανά υγιείς και ευτυχισμένοι.

Έτσι, η Έλενα Χαλκιαδάκη έφερε ένα έθιμο της Αγγλίας στην Κρήτη για να δείξει την αγάπη, την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση της στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς. Παρακαλεί λοιπόν όποιον θέλει να κάνει «δικό του» το έθιμο να συμπληρώσει κι εκείνος τη δική του κορδέλα στο δέντρο. Όμως ταυτόχρονα παρακαλεί τους συμπολίτες μας να μην κατεβάσουν την κορδέλα από εκεί μέχρι οι δύο στρατιωτικοί να αφήσουν για πάντα πίσω τους τις τουρκικές φυλακές και να επιστρέψουν στην πατρίδα μας και στα αγαπημένα τους πρόσωπα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News