default-image

Ελληνικά μαθήματα… κωλοτούμπας για το Brexit!

Περίεργα
Ελληνικά μαθήματα… κωλοτούμπας για το Brexit!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο κανόνας είναι να υιοθετούμε ξένες λέξεις και να τις μεταφέρουμε αυτούσιες στην καθομιλουμένη, παρά το γεγονός ότι για τις περισσότερες από αυτές υπάρχει η αντίστοιχη ελληνική.

Όμως για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια καταγράφεται μια... φωτεινή εξαίρεση.

Μια λέξη καθαρά ελληνική, η οποία έχει βρεθεί σε περίοπτη θέση στο παγκόσμιο πολιτικό λεξιλόγιο και έχει ήδη βρει την... πρακτική της (πολιτική) αξία. Ο λόγος φυσικά για την kolotumba, όπως αναφέρεται στο διεθνή Τύπο με... ανάστροφο "Greeklish" (από τις λέξεις Greek (Ελληνικά) και English (Αγγλικά).

Αν και η λέξη "κωλοτούμπα" κατά κυριολεξία σημαίνει αναποδογύρισμα του σώματος, ήτοι τούμπα, αλλά με το κεφάλι κάτω και τα πόδια πάνω, απέκτησε πολιτική έννοια μετά το δημοψήφισμα του 2015 όταν το «όχι» μετατράπηκε σε «ναι» και ο ελληνικός Τύπος μιλούσε για την κωλοτούμπα του Αλέξη Τσίπρα. Αυτό ήταν. Άνοιξε πεδίο δόξης λαμπρόν.

Πρόσφατα, μάλιστα, η γνωστή ισπανική εφημερίδα "El Pais" χρησιμοποίησε τον όρο για να σχολιάσει την πρώτη του Καταλανού ηγέτη Πουτζντεμόν απέναντι στο τελεσίγραφο της Μαδρίτης, αποφεύγοντας στην πρώτη, μετά το δημοψήφισμα, συνεδρίαση της τοπικής Βουλής να προχωρήσει σε ανακήρυξη της ανεξαρτησίας. Τώρα ο όρος kolotumba επιστρέφει στην επικαιρότητα, αυτή τη φορά μέσω των "Financial Times", οι οποίοι "βλέπουν" κάτι αντίστοιχο ως πιθανή εξέλιξη και στο θέμα του Brexit. Πως δηλαδή το "ναι" στην έξοδο από την Ε.Ε. μπορεί να γίνει "όχι".

Οι "FT" παραπέμπουν στο Ελληνοβρετανικό Συμπόσιο που έλαβε χώρα στο Ναύπλιο, όπου οι συμμετέχοντες βρέθηκαν να συζητούν το σενάριο η Βρετανία να μην αποχωρήσει τελικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την πλειοψηφία όμως να θεωρεί πως δύσκολα μπορεί κάτι τέτοιο να γίνει εφικτό.

Ήδη έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τον Οκτώβριο του 2018, όταν και οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί, οπότε, αν είναι να υπάρξει νέα "κωλοτούμπα", η βρετανική κοινή γνώμη έχει μόλις ένα χρόνο για να τοποθετεί σθεναρά υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. Ακόμη και σε αυτό το σενάριο πάντως, πολλοί Βρετανοί πολιτικοί θα χρειαστεί να πάρουν το ρίσκο να αγνοήσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, κάτι που κατά πάσα πιθανότητα θα πλήξει το Εργατικό Κόμμα.

Αν όμως το έκανε ο Τσίπρας, γιατί όχι και οι Βρετανοί; Ενδιαφέρον έχει, επίσης, ένα ακόμα στοιχείο που δημοσιοποιεί στο ρεπορτάζ της η γνωστή εφημερίδα. Το ότι μια δημοσκόπηση της YouGov δείχνει πως υπάρχει αλλαγή στάσης απέναντι στο Brexit, με το 53% να το χαρακτηρίζει «λάθος». Ωστόσο ακόμη δεν μπορεί να θεωρηθεί τάση εντός του βρετανικού πληθυσμού, καταλήγουν οι "Financial Times".

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News