default-image

Μας... κουφαίνουν!

Περίεργα
Μας... κουφαίνουν!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποια είναι η ένταση του θορύβου που μπορεί να ανεχθεί χωρίς βλάβες ο ανθρώπινος οργανισμός; Εξήντα ντεσιμπέλ! Είναι δυνατόν να μην το ξέρουν αυτό οι ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων και οι Κρητικοί καλλιτέχνες;

Και όμως: Επιμένουν στην πλειονότητά τους να "παίζουν" σε ένταση μεταξύ 75 και 85 ντεσιμπέλ, σε κλειστούς χώρους, μετατρέποντας ένα γάμο ή μια βάφτιση σε ένα ατέλειωτο μαρτύριο...

Κάποιοι από αυτούς προσβάλλονται όταν ζητηθεί να χαμηλώσει η μουσική, την ώρα που οι καλεσμένοι είναι αναγκασμένοι να "απολαύσουν" το φαγητό τους χωρίς να μπορούν ν' ανταλλάξουν κουβέντα με το διπλανό τους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το ανώτατο όριο παραμονής σε θορυβώδεις χώρους αναψυχής είναι οι δύο ώρες. Από εκεί και μετά, οι χώροι μπορούν να αποβούν καταστροφικοί για την ακοή. Η βλαπτική επίδραση του θορύβου εξαρτάται από την ένταση, τη συχνότητα και τη διάρκειά του, αλλά και από την ευαισθησία του ατόμου.

Πάντως, έρευνες έχουν δείξει πως ήχος 90 ντεσιμπέλ, που ακούγεται επί 40 ώρες, είναι δυνατόν να προκαλέσει ακουστική βλάβη στο 15% του πληθυσμού. Ο μόνος ενδεδειγμένος τρόπος προφύλαξης είναι να αποφεύγουμε την έκθεση σε ήχους με ένταση που υπερβαίνει τα 85 ντεσιμπέλ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News