"Μικρά κ' Περίεργα"

Φτώχια... και των γονέων

Συνταξιούχοι από τις συντάξεις τους συνεχίζουν να συντηρούν τις οικογένειές τους εν μέσω οικονομικής κρίσης, ενώ ένας στους δύο ζει κάτω από τα όρια της φτώχιας.

Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας, σε ποσοστό 52% τα λαϊκά νοικοκυριά στη χώρα μας, λόγω της υψηλής ανεργίας και της φτώχιας που προκαλούν τα μνημόνια, ζουν από τις συντάξεις των ηλικιωμένων μελών τους.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, νέα επιδείνωση στο βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων επιφέρουν τα 11 "ψαλίδια" του νόμου Κατρούγκαλου.

Παράλληλα, ο κίνδυνος και νέων μελλοντικών περικοπών στις συντάξεις είναι σοβαρός, αν δεν υπάρξει οικονομική ανάκαμψη και εισροή νέων πόρων στο ασφαλιστικό σύστημα. Σήμερα οι 6 στους 10 συνταξιούχους στη χώρα μας παίρνουν σύνταξη κάτω από 700 ευρώ, και μάλιστα το 44,8% των συνταξιούχων παίρνει μηναία σύνταξη κάτω από το όριο της φτώχιας, της τάξης των 665 ευρώ.

Σε απόλυτους αριθμούς, 1,2 εκατ. άνθρωποι λαμβάνουν σύνταξη που δεν ξεπερνά το ποσό των 665 ευρώ και η οποία αποτελεί - σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή - το σταθερό όριο σχετικής φτώχιας.

Μ.ΑΝ.

Σχόλια