default-image

Τι τρέχει με τους πρόσφυγες;

Περίεργα
Τι τρέχει με τους πρόσφυγες;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αρχικώς τα γεγονότα και στη συνέχεια η σύνδεσή τους. Η Γερμανία, μέσω του εκπροσώπου Τύπου του ΥΠ.ΕΞ. της, διαμηνύει στην Ελλάδα και η Κομισιόν επικροτεί ότι εμείς εδώ δεν έχουμε καταλάβει καλά (!) τη συμφωνία Ε.Ε. και Τουρκίας, ιδίως για τη μετεγκατάσταση προσφύγων με κατανομή στις χώρες της Ε.Ε. ("Relocation Scheme").

Αυτό μας λένε τώρα ότι ισχύει για όσους πρόσφυγες είναι στην ηπειρωτική Ελλάδα και όχι για τις 14 χιλιάδες στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου (!!!). Αλλά αν αυτό μείνει έτσι, τότε πρακτικά και οι ταλαίπωροι πρόσφυγες που κάποια στιγμή θα βρεθούν και στην Κρήτη, κατά τους "εταίρους" μας, δε θα είναι προσωρινά για μετεγκατάσταση μετά, αλλά εγκλωβισμένοι, αφού δε θα είναι στην ηπειρωτική Ελλάδα αλλά σε νησί.

Το δεύτερο είναι πως στις 11 Οκτωβρίου έρχεται στο Ηράκλειο για να δει τους δημάρχους του νησιού αντιπροσωπία της Ύπατης Αρμοστείας, η οποία "τρέχει" τα προγράμματα διασποράς προσφύγων με ενοικιάσεις σπιτιών και ξενοδοχείων, καθώς και προγράμματα σίτισης, και η οποία μέχρι σήμερα δεν είχε καμία αντίστοιχη δράση για την Κρήτη.

Αλλά ενώ συμβαίνουν αυτά, από τις 13 Σεπτεμβρίου μέχρι και σήμερα, η απόφαση της ΠΕΔ Κρήτης να δεχτεί την πρόταση για διασπορά των προσφύγων στους δήμους και όχι σε 4 ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας δεν έχει απαντηθεί (!) από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, το οποίο υποτίθεται ότι στις 13 Σεπτεμβρίου είχε βάλει χρονικά "το μαχαίρι στο λαιμό στους δημάρχους" να πάρουν μια απόφαση!

Αυτό δε μας ανησυχεί εδώ κάτω; Αν το υπουργείο δεν απαντά τι σημαίνει, θα φέρει το χρόνο σε ασφυκτικά όρια και υπό το βάρος ενδεχομένως κάποιων έκτακτων καταστάσεων θα μας υποχρεώσει στο τέλος σε μια όπως-όπως λύση; Πού είναι ο σχεδιασμός του; Κυρίως, όσο το υπουργείο δεν απαντά, η Ύπατη Αρμοστεία απευθείας με τους Δήμους σημαίνει και ΜΚΟ, αφού έτσι λειτουργεί μέχρι τώρα. Αλλά οι εδώ αυτοδιοικητικοί έχουν δηλώσει ότι μέσω υπουργείου θέλουν οι ίδιοι τη διαχείριση και όχι με ΜΚΟ; Αν το υπουργείο δεν απαντά, τι σημαίνει αυτό, θα οδηγηθούμε στο τέλος υπό πίεση σε ΜΚΟ; Τουλάχιστον αν είναι από τις μεγάλες, σοβαρές και πιστοποιημένες στον ΟΗΕ...

Γ.Σ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News