"Μικρά κ' Περίεργα"

Σε ποιά κωμόπολη της Κρήτης τα παιδιά δουλεύουν από μικρά;

Αν δεν το βλέπαμε, δε θα το πιστεύαμε. Στην Παλιόχωρα του νομού Χανίων, οι ντόπιοι καρπώνονται σχεδόν αποκλειστικά τα οφέλη της τουριστικής περιόδου. Μεγάλες επιχειρήσεις εκεί δεν υπάρχουν. Μικρές επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων, μικρές ταβέρνες, μικρές επιχειρήσεις. Και δουλεύουν όλες. Διότι τόσο τώρα το καλοκαίρι, όσο και το χειμώνα, που μειώνεται ο πληθυσμός, ο ένας υποστηρίζει τον άλλο.

Μάλιστα, η υποστήριξη λαμβάνει και μια άλλη διάσταση. Ντόπιοι μαθητές και φοιτητές προτιμώνται στις καλοκαιρινές δουλειές, προκειμένου να βγάλουν τα έξοδά τους και να περάσουν το χειμώνα. Στην πλειονότητά τους δουλεύουν σε επιχειρήσεις εστίασης συγγενών και φίλων, συχνά σε διπλή βάρδια, λαμβάνοντας αξιόλογο μεροκάματο της τάξεως των 30 ευρώ στο 5ωρο!

Με δέκα ώρες δουλειάς την ημέρα πολλοί φοιτητές, λοιπόν, εξασφαλίζουν γύρω στα 60 ευρώ μεροκάματο, χωρίς να υπολογίζουμε τα τιπς. Και επειδή μετά από 10 ώρες ορθοστασίας είναι δύσκολο να βγει κανείς για κλάμπινγκ, τα νέα παιδιά της Παλιόχωρας κάνουν καλό κομπόδεμα για το χειμώνα.

Έτσι, όταν θα γυρίσουν στις σχολές τους τον Οκτώβριο, χωρίς να επιβαρύνουν τους γονείς τους, θα μπορούν να ζουν πραγματικά φοιτητική ζωή. Να κάνουν τη βόλτα τους, να ψωνίσουν, να έχουν το κάτι παραπάνω τους. Είναι ωραίο το πρότυπο που έχουν υιοθετήσει και είναι ωραίο που η κοινωνία τούς υποστηρίζει και δεν ψάχνει να βρει φθηνότερους εργαζόμενους.

Το καλύτερο απ' όλα, όμως, είναι ότι τα συγκεκριμένα παιδιά, που έχουν μάθει στη δουλειά από μικρά, όταν αποφοιτήσουν δε θα έχουν να φοβούνται τίποτα. Θα έχουν "ψηθεί", με αποτέλεσμα ακόμα κι αν δε βρουν εργασία πάνω στο αντικείμενο που σπουδάζουν, να έχουν μάθει να επιβιώνουν, αντί να περιμένουν χαρτζιλίκι από τη μαμά και τον μπαμπά για να πιουν έναν καφέ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Παλιόχωρα, παρότι οι επαγγελματίες πληρώνουν τους εργαζόμενούς τους δίκαια, δεν είναι ακριβοί. Παρότι υποστηρίζονται μεταξύ τους, δεν αισχροκερδούν. Έτσι, μπορούν να προσφέρουν λογικές τιμές στον Έλληνα τουρίστα, που τους προτιμά και κάνει διακοπές εκεί ξανά και ξανά. Πρέπει η Παλιόχωρα να έχει το μεγαλύτερο ποσοστό Ελλήνων επαναλαμβανόμενων επισκεπτών σ' όλη την Κρήτη...

Σχόλια