default-image

Στοίχημα: Εργασία – Κατρούγκαλος σημειώσατε …

Ηράκλειο
Στοίχημα: Εργασία – Κατρούγκαλος σημειώσατε …

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

13ος και 14ος μισθός, ομαδικές απολύσεις και συλλογικές διαπραγματεύσεις παίζονται αυτή την ώρα στο χλοοτάπητα του υπουργείου εργασίας μεταξύ της ηγεσίας του και της διεθνούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων.  

Οι εμπειρογνώμονες είναι σε φουλ επίθεση , η Ευρωπαία Επίτροπος Μαριάν Τάισεν μιλά  για βαθιές μεταρρυθμίσεις , ο Γιώργος Κατρούγκαλος δείχνει να αμύνεται ενώ από τις κερκίδες τα συνδικάτα ''βρυχώνται'' - ουσιαστικά ή όχι δεν ξέρω -  καθώς οι ξένοι παίκτες πλησιάζουν όλο και πιο κοντά στη μεσαία περιοχή.

Η διεθνής επιτροπή εμπειρογνωμόνων - εργατολόγων βρίσκεται εκ νέου στην Αθήνα.  

Οι δανειστές σύμφωνα με έγγραφο που ήρθε στο φως της δημοσιότητας στις 10 Ιουλίου φαίνεται πως κλείνουν κάθε συζήτηση για την επαναφορά του καθορισμού του μισθού στη δικαιοδοσία των κοινωνικών εταίρων, επικαλούμενοι όσα ισχύουν στις περισσότερες χώρες της ΕΕ.

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος λέει και ξαναλέει πως δεν έχει τεθεί θέμα κατάργησης του 13ου και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο έχουν τεθεί κόκκινες γραμμές στο ζήτημα των ομαδικών απολύσεων, από την ελληνική κυβέρνηση και για το έγγραφο των δανειστών πως αυτό δεν απευθύνεται στην κυβέρνηση αλλά σε κάποιους άλλους - πιθανότατα εξωγήινους -  καθώς η κυβέρνηση δεν θα δεχτεί καμία επιδείνωση για τους εργαζόμενους και τίποτα ασύμβατο με το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο.  ΠΟΙΟ;

Βαθιές μεταρρυθμίσεις στην ελληνική αγορά εργασίας, με στόχο να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της και να ενισχυθεί η ανάπτυξη, αναμένει η Ευρωπαία Επίτροπος.

Ισχυρίστηκε πως διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις όπως είναι η απελευθέρωση των συλλογικών απολύσεων και η αλλαγή της νομοθεσίας για τις απεργίες είναι δύσκολες, αλλά απαραίτητες έτσι ώστε να επιστρέψει η ανάπτυξη και να τονωθούν οι επενδύσεις.

Υπερασπιζόμενη την ευέλικτη μορφή εργασίας είπε: Χωρίς ευελιξία βλέπουμε ότι πηγαίνεις κατευθείαν σε μια κατακερματισμένη αγορά εργασίας. Όσοι έχουν τα λεγόμενα παλιά καλά συμβόλαια είναι πολύ προστατευμένοι και μένουν εντός της αγοράς εργασίας, αλλά οι νεοεισερχόμενοι έχουν μεγάλες δυσκολίες να μπουν στην αγορά εργασίας, γιατί οι εταιρίες δε θέλουν να προσλάβουν κάτω από αυτές τις συνθήκες, χωρίς δηλαδή να μπορούν να απολύσουν.

Το αποτέλεσμα είναι να εμφανίζονται νέες, επισφαλείς σχέσεις εργασίας, όπως βραχυπρόθεσμα συμβόλαια, συμβόλαια μερικής απασχόλησης κλπ, που γίνονται τελικά ο κανόνας. ''Όταν έχεις περισσότερη ευελιξία μπορείς να έχεις καλύτερες σχέσεις εργασίας με όλους και μεγαλύτερη προοπτική για τους νέους'' ισχυρίζεται.

Στην κερκίδα κοινωνικοί εταίροι και λοιποί, είπαν πρόσφατα κι εν μέσω βρυχηθμών

-όπως είπα και παραπάνω- πως οι κουβέντες Γ.Κατρούγκαλου έχουν τη δική τους βαρύτητα και δόση αληθείας περί ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, καθώς οι θεσμοί αναγνωρίζουν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω μείωσης μισθών και φορολογίας γιατί μείναμε στο χαρτί ''πάρτα όλα τώρα'' να τελειώνουμε.     

Όμως το παιγνίδι σταμάτησε να είναι παιγνίδι κι αυτό με τρομάζει. Έγινε θρίλερ πολλών επεισοδίων και υπόθεση πολλών σεναριογράφων.

Το αποδεικνύουν τα παραπάνω αντιφατικά.

Το αποδεικνύει η αύξηση της ανεργίας, της φτώχειας, της πείνας, του ΦΠΑ, του εκκαθαριστικού της εφορίας μου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News