"Μικρά κ' Περίεργα"

Γόπες που δεν έχουν θέση στη θάλασσα...

Όσο απολαμβάνουμε τα καλοκαιρινά μας μπάνια, ας θυμόμαστε το εξής: Οι μόνες γόπες που έχουν θέση στις θάλασσες είναι τα ψάρια. Όχι τα αποτσίγαρα. Ενώ απολαμβάνουμε το τσιγαράκι μας στην παραλία, ας μην αφήσουμε τη γόπα μας μέσα στην άμμο. Ας κάνουμε μια προσπάθεια να μειώσουμε τους 2.650 τόνους γόπες που απορρίπτονται κάθε χρόνο στις παραλίες της χώρας μας.

Ας έχουμε στο μυαλό μας πως, πέρα από το αντιαισθητικό θέαμα, τα φίλτρα των τσιγάρων χρειάζονται γενιές και γενιές για να αποδομηθούν πλήρως. Τα αποτσίγαρα ευθύνονται για δηλητηριάσεις μικρών παιδιών, ζώων και πουλιών, αλλά και για τη μόλυνση του περιβάλλοντος (ιδίως των υδάτων), εξαιτίας των τοξικών ουσιών που απελευθερώνονται κατά την αποδόμησή τους.

Κάτι πολύ απλό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ρίχνουμε τις γόπες μας μέσα σ' ένα πλαστικό του νερού ή του καφέ, που κατά κανόνα έχουμε μαζί μας όταν πάμε στη θάλασσα. Επίσης, μπορούμε σ' ένα κυπελάκι που κρατάμε μαζί μας από το σπίτι ή ένα πλαστικό ποτηράκι να βάλουμε λίγη άμμο, μετατρέποντάς το σε αυτοσχέδιο τασάκι. Σβήνουμε τα τσιγάρα μας εκεί μέσα και, πριν εγκαταλείψουμε την παραλία, αδειάζουμε την άμμο, κρατώντας στο αυτοσχέδιο τασάκι μόνο τις σβησμένες γόπες, τις οποίες και παίρνουμε μαζί μας για να τις πετάξουμε στα σκουπίδια.

ΕΣΤ

Σχόλια