"Μικρά κ' Περίεργα"

Ξανά στο ταμείον

Τώρα που το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείπει την "αγία γερμανική αυτοκρατορία", γίνεται ξεκάθαρο πως οι Βρετανοί συνεισέφεραν στον κοινοτικό προϋπολογισμό περισσότερα απ' όσα έπαιρναν υπό μορφή επιδοτήσεων. Δημιουργείται, λοιπόν, ένα έλλειμμα της τάξης των 5 δισ. ευρώ το χρόνο, τα οποία κάποιος πρέπει να πληρώσει. Πάνω σε αυτό υπάρχουν πολλές διαφορετικές προτάσεις.

Η μία είναι να επωμιστούν αναλογικά όλα τα μέλη της αυτοκρατορίας το οικονομικό βάρος του Brexit στον κοινοτικό προϋπολογισμό. Αυτό σημαίνει για την Ελλάδα 150-170 εκατομμύρια το χρόνο.

Φυσικά, για τη Γερμανία το ποσό θα είναι πολλαπλάσιο και ίσως αγγίξει το 1,5 δισ. ευρώ το χρόνο. Αν και δε βλέπω τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε η Ελλάδα να ανταποκριθεί στις νέες της υποχρεώσεις - π.χ. θα μπορούσε να ανεβεί ο ΦΠΑ στο 30% - ομολογώ πως δε βλέπω καθόλου πιθανή την επιβάρυνση του γερμανικού προϋπολογισμού από το Brexit.

Ευτυχώς, όμως, στην αγία αυτοκρατορία υπάρχει και σχέδιο Β, που δεν είναι άλλο από την περικοπή των δαπανών. Ο "δόκτωρ" θα κληθεί στο τέλος να περικόψει εκείνα τα κοινοτικά προγράμματα που δε συνεισφέρουν στην οικονομική ανάπτυξη της αυτοκρατορίας, και, αν δε με απατά η μνήμη μου, στον ορισμό αυτού του πράγματος περιλαμβάνονται οι πάσης φύσεως κοινωνικές δαπάνες και τα κονδύλια που προορίζονται για την "υποδοχή" των προσφύγων.

Γ. Σ.

Σχόλια