"Μικρά κ' Περίεργα"

Αλλαγή σκυτάλης στα υψηλά κλιμάκια τηςδικαιοσύνης

Αλλαγή σκυτάλης στα ανώτερα κλιμάκια της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Η Ευτέρπη Κουτζαμάνη, η οποία συμπλήρωσε το όριο ηλικίας που τίθεται από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, αποχωρεί μετά από περισσότερα από 40 χρόνια παρουσίας στο εισαγγελικό σώμα.

Νέα εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, στη θέση της κ. Κουτζαμάνη - η οποία αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν η πρώτη γυναίκα που εισήλθε στο Σώμα το 1975, αλλά και η πρώτη γυναίκα εισαγγελέας του Αρείου Πάγου! - είναι η Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου, η οποία αναλαμβάνει καθήκοντα από την 1η Ιουλίου. Θυμίζουμε ότι κατά τη θητεία της κ. Κουτζαμάνη, η οποία από πολλούς κρίνεται επιτυχημένη, κινήθηκαν οι διαδικασίες για τις διώξεις εναντίον της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει, πάντως, και το "παρασκήνιο" της επιλογής της κ. Δημητρίου-Βασιλοπούλου: Από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής πέρασαν από ακρόαση αρκετοί ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, ανάμεσά τους 4 αντεισαγγελείς (η μία εξ αυτών ήταν η κ. Δημητρίου-Βασιλοπούλου), αλλά και δύο αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου: Η μία εξ αυτών ήταν η "δικιά" μας Ειρήνη Κιουρκτσόγλου-Πετρουλάκη.

Μάλιστα, φαίνεται ότι φτάσαμε πολύ κοντά στο να επιλεγεί ένας Κρητικός για τη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Ωστόσο, αυτό που πιθανότατα δεν ευνόησε την επιλογή της (με καταγωγή από τον Κισσό Ρεθύμνου) κ. Κιουρκτσόγλου-Πετρουλάκη φαίνεται ότι ήταν - μεταξύ άλλων - η επιθυμία των εισαγγελέων της χώρας, οι οποίοι μέσω της Ένωσής τους είχαν ζητήσει από τον πρωθυπουργό ο νέος εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου να είναι εισαγγελικός λειτουργός.

Κι εξηγούμαστε: Στη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου μπορεί να τοποθετηθεί είτε εισαγγελέας, είτε δικαστής. Οπότε, από τη στιγμή που η "πλάστιγγα" φέρεται να έγερνε υπέρ των εισαγγελέων και όχι των δικαστών, η τελική επιλογή της κ. Δημητρίου φαίνεται φυσιολογική.

Ν.ΑΣ

Σχόλια