"Μικρά κ' Περίεργα"

Τέλος το ΣΔΟΕ... έρχεται η ΥΕΔΔΕ

Το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος αναμένεται να αποτελέσει παρελθόν, με την ΥΕΔΔΕ να λαμβάνει ουσιαστικά τις επόμενες ημέρες τα «σκήπτρα» για να συνεχίσει το έργο για την πάταξη της φοροδιαφυγής στη χώρα.

Στην Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, θα πέσει ουσιαστικά το «βάρος» των ελέγχων, ενώ ο προκάτοχός της θα ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με τα κοινοτικά κονδύλια.

Μια υπηρεσία που ουσιαστικά είναι ανενεργή από πέρυσι, όταν γινόταν κουβέντα με την "δικιά" μας κρητικιά υπουργό κα Νάντια Βαλαβάνη, να μένει τελικά στις εξαγγελίες. Πλέον το Υπουργείο, δείχνει πιο ζεστό για να πάρει οριστικές αποφάσεις σχετικά με την ολοκληρωμένη λειτουργία της.

Το νέο "ευρωπαϊκό" ΣΔΟΕ λοιπόν θα είναι υπεύθυνο για την τήρηση των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τα οικονομικά και θα διενεργεί ελέγχους σχετικά με τα κονδύλια και τους πόρους του ΕΣΠΑ.

Αρκετοί είναι πάντως αυτοί που αναμένεται να χάσουν τον ύπνο τους, εφόσον οι ευρωπαϊκές εκταμιεύσεις αλλού προοριζόταν βάσει του επιχειρησιακού σχεδιασμού τους και… αλλού πήγαν!

Ερώτηση από Μπακογιάννη για την ΥΕΔΔΕ

Tην αδράνεια των ελεγκτικών υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων θέτει με Ερώτηση που κατέθεσε στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη.

«Τη στιγμή που οι Έλληνες πολίτες πλήττονται από τη νέα βαρύτατη φορολόγηση που έχει επιβάλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ», σημειώνει η βουλευτής «οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του Υπουργείου Οικονομικών συνεχίζουν να υπολειτουργούν. Μετά την ουσιαστική διάλυση του ΣΔΟΕ, η νέα Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ), έχει περιέλθει σε πλήρη αδράνεια. Κύρια αιτία είναι η έλλειψη κτιριακών, υλικοτεχνικών, καθώς και ηλεκτρονικών υποδομών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την πλήρη ενεργοποίησή του».

Η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη επισημαίνει πως «η ΥΕΔΔΕ παραμένει ουσιαστικά ανενεργή από το περασμένο φθινόπωρο. Περίπου 500 υπάλληλοι μετακινήθηκαν «στα χαρτιά» από το ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ, με σκοπό να στελεχώσουν κυρίως τη νέα ΥΕΔΔΕ. Παρόλα αυτά, εδώ και μήνες, δεν έχουν υλοποιηθεί όλες οι μετακινήσεις υπαλλήλων, με αποτέλεσμα οι ανωτέρω να παραμένουν στις παλιές θέσεις τους άνευ αντικειμένου».

Victor Κουμαντάκης

Σχόλια