"Μικρά κ' Περίεργα"

"Επανάσταση" στη Γέργερη

Χθες γράφαμε ότι ο "Καλλικράτης" φλέγεται. Οι εξελίξεις που "τρέχουν" μάλλον μας διαψεύδουν. Πλέον έχει γίνει παρανάλωμα του πυρός. Μετά τον ξεσηκωμό του Τυμπακίου, που ζητά την αποσκίρτηση από το Δήμο Φαιστού, νέο ηχηρότερο ράπισμα έρχεται για το Δήμο Γόρτυνας αυτή τη φορά, από τους φορείς του παλαιού Δήμου Ρούβα. Η διαφορά είναι ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση τα πράγματα πάνε πολλά βήματα παραπέρα. Μαθαίνω ότι έχει καταρτιστεί σχέδιο, του οποίου οι λεπτομέρειες θα παρουσιαστούν σε λαϊκή συνέλευση των κατοίκων αύριο στις 11 στις κατασκηνώσεις της Γέργερης.

Σύμφωνα με το βασικό πλαίσιο, προβλέπεται η επανίδρυση του παλαιού Δήμου μέσω της ίδρυσης αστικής εταιρείας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα!

Η εταιρεία, δηλαδή ο Δήμος, θα διοικείται από πενταμελή εκτελεστική επιτροπή, που θα εκτελεί τις αποφάσεις της συνέλευσης, στηριζόμενη σε θεματικές επιτροπές, εμπλέκοντας έτσι πολλούς δημότες. Η εκτελεστική επιτροπή θα εκλέγεται κάθε χρόνο και θα έχει ένα συντονιστή. Τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής, καθώς και των θεματικών επιτροπών συμμετέχουν εθελοντικά, δηλαδή χωρίς αμοιβή. Για να υλοποιηθεί το φιλόδοξο σχέδιο χρειάζεται να συμφωνεί το μεγαλύτερο μέρος των δημοτών και μάλιστα ενυπόγραφα. Η υπογραφή θα σημαίνει συμμετοχή στο νέο Δήμο (αστική εταιρεία μη κερδοσκοπική), αλλά και συμμετοχή στον αγώνα που ξεκινά η περιοχή. Οι αποφάσεις θα παίρνονται με αμεσο-δημοκρατικές διαδικασίες.

Δηλαδή από τη Λαϊκή Συνέλευση, που θα γίνεται κάθε έξι μήνες. Το εγχείρημα θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη και θυμηδία, εάν ανάμεσα στους βασικούς εμπνευστές της ιδέας και πρωταγωνιστές της προσπάθειας δεν ήταν και o πρώην δήμαρχος Ρούβα Φανούρης Οικονομάκης, ο οποίος αποτελεί έναν από τους σοβαρότερους παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ μαζί του είναι και άλλα αξιόλογα πρόσωπα. Οι παρουσίες αυτές επιβεβαιώνουν ότι η τοπική κοινωνία το έχει πάρει κάτι παραπάνω από σοβαρά και εμφανίζεται αποφασισμένη τώρα να πάρει και την κατάσταση στα χέρια της. Μένει να δούμε τι ανταπόκριση θα έχει και αυτή η προσπάθεια, και ποια θα είναι η απάντηση της δημοτικής Αρχής Γόρτυνας. Πάντως ο "Καλλικράτης" μοιάζει ήδη στάχτη.

ΧΚ

Σχόλια