"Μικρά κ' Περίεργα"

Κρίμα στη Κρήτη μας

Με την επιστολή μου αυτή θέλω να θίξω το θέμα της κυκλοφοριακής συμπεριφοράς στη Κρήτη, της επιθετικής παραβατικότητας και την έλλειψη οδηγικής (οδικής) και κοινωνικής παιδείας.

Το περιστατικό συνέβη πρωινές ώρες σε κεντρικό δρόμο της Χερσονήσου όπου, ενώ οδηγούσα κανονικά στην πορεία μου, αυτοκίνητο παρκαρισμένο αριστερά μου μπήκε στο δρόμο μου αιφνιδίως και μόνο η άμεση αντίδραση μου απέτρεψε τη σύγκρουση.

Όταν δε απευθυνόμενος στον οδηγό, που είχε ήδη ανοίξει το τζάμι του συνοδηγού βρίζοντας χυδαία! Του επέστησα την προσοχή λέγοντας του ότι όταν ξεπαρκάρεις βγάζεις φλας, ελέγχεις και αν δεν περνά άλλο όχημα εισέρχεσαι στο δρόμο, εισέπραξα ένα απίστευτο υβρεολόγιο από τον οδηγό-πατέρα, τη συνοδηγό μάνα και τον παραβρισκόμενο σε διπλανό μπάρ γιό.  

Ο δε γιος με ύφος νταή απειλούσε, έβριζε, χτυπούσε το αυτοκίνητο μου. Διατηρώντας την ψυχραιμία μου δεν κατέβηκα από το αυτοκίνητο μου και τυχαία λίγο παρακάτω συνάντησα το πλήρωμα ενός περιπολικού. Όταν τους εξήγησα τι συνέβη, με ακολούθησαν άμεσα στο σημείο του περιστατικού.

Προς μεγάλη μου έκπληξη κανείς από τους παρισταμένους δεν… ήξερε τίποτα. Αφού έδωσα στους αστυνομικούς τα στοιχεία του οχήματος των δραστών της επίθεσης εναντίον μου, από τη χαλαρή αντίδραση τους αντιλήφθηκα ότι αντιμετωπίζουν τέτοια φαινόμενα καθημερινά στην Κρήτη και… δε χρίζουν αστυνομικής αντιμετώπισης.

Επειδή κινούμαι δεκάδες χιλιόμετρα, λόγω εργασίας στο οδικό δίκτυο της περιοχής, είμαι σε θέση να σας πω ότι η ανεπαρκής σηματοδότηση, η έλλειψη οδηγικής και κοινωνικής παιδείας, η κατανάλωση αλκοόλ και άλλων ουσιών, ο εγωισμός και το νταηλίκι και η έλλειψη ουσιαστικής αστυνόμευσης μας υποβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής σε καθημερινό επίπεδο και μας κάνουν να θρηνούμε τόσα πολλά θύματα στο πανέμορφο (κατά τα άλλα) και αγαπημένο μας νησί.

Η Κρήτη δεν το αξίζει αυτό.

Ευχαριστώ θερμά για την φιλοξενία

Γεώργιος Σφακιανάκης

(Φωτογραφία αρχείου)

Σχόλια