"Μικρά κ' Περίεργα"

Αναζητείται εξήγηση

Εντάξει, οι αρχαιολόγοι αναπτύσσουν τη δική τους επιστημονική και τεχνική επιχειρηματολογία για την απομάκρυνση των αθλητικών εγκαταστάσεων (Εργοτέλη, ΟΦΗ, Ηράκλειο) που γειτνιάζουν με τα ενετικά τείχη.

Οι αντιδράσεις τόσο του Δήμου Ηρακλείου, όσο και των αθλητικών σωματείων είναι λογικές, πόσω μάλλον των κατοίκων στην περιοχή Βίγλα, όπου οι αρχαιολόγοι ζητούν να κατεδαφιστούν τα σπίτια και να απομακρυνθεί μια ολόκληρη γειτονιά, η οποία μάλιστα έχει κριθεί και διατηρητέα από το ίδιο το υπουργείο Πολιτισμού! Έτσι, ξαφνικά, όλοι βρίσκονται αντιμέτωποι με μια κατά κυριολεξία ισοπεδωτική πρόταση.

Ωστόσο προκύπτει ένα εύλογο ερώτημα. Εάν ορθώς η τοπική Αρχαιολογική Υπηρεσία ζητά την απομάκρυνση των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων ώστε να αναδειχθούν τα ενετικά τείχη, αυτό γιατί θα πρέπει να αφορά μόνο τις εγκαταστάσεις που ανήκουν στα αθλητικά σωματεία και όχι και τις εγκαταστάσεις που ανήκουν στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού;

Γιατί οι αρχαιολόγοι κλείνουν τα μάτια στο ιστορικό Στάδιο Ελευθερίας, καθώς και στα γήπεδα τένις που έχουν αναπτυχθεί μέσα σε αυτό και περιμετρικά του τείχους στην περιοχή της Χανιώπορτας; Εκεί δεν υπάρχει πρόβλημα; Δεν υποβαθμίζεται το μνημείο; Δεν τίθεται ζήτημα για την ανάδειξη του τείχους; Και πολλές ακόμη απορίες προκύπτουν από τη βασική επιχειρηματολογία των αρχαιολόγων, η οποία όμως αφορά μόνο στις εγκαταστάσεις που λειτουργούν αθλητικά σωματεία. Μήπως τα δυο μέτρα και δυο σταθμά σχετίζονται με το γεγονός ότι το Στάδιο Ελευθερίας ανήκει στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, η οποία εποπτεύεται πολιτικά από το υπουργείο Πολιτισμού, στο οποίο ανήκουν οι αρχαιολόγοι; Αυτά τα ερωτήματα προκύπτουν αβίαστα και καλό θα είναι να απαντηθούν πειστικά και χωρίς επιστημονικά παρελκυστικές προσεγγίσεις.

ΧΚ

Σχόλια