"Μικρά κ' Περίεργα"

«Κλέψε αν πεινάς»

Είναι από τις δικαστικές αποφάσεις που μπορούν να προκαλέσουν μια παγκόσμια συζήτηση για το δικονομικό σύστημα τουλάχιστον των χωρών που αρέσκονται να υποστηρίζουν ότι ανήκουν στο δυτικό πολιτισμό.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας αθώωσε Ουκρανό άστεγο, υπογραμμίζοντας στην ετυμηγορία του ότι το να κλέβει κανείς μικρή ποσότητα φαγητού ωθούμενος από την πείνα δεν αποτελεί αδίκημα. Ο κατηγορούμενος είχε αφαιρέσει ένα λουκάνικο και ένα τυρί από σούπερ-μάρκετ, αξίας μόλις 4 ευρώ, και πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε έξι μήνες φυλάκιση και χρηματικό πρόστιμο 100.000 ευρώ! Ωστόσο, ο ιταλικός Άρειος Πάγος είχε διαφορετική άποψη, αθωώνοντας τον Ουκρανό.

Αλήθεια, πόσο απέχει το ιταλικό δικονομικό σύστημα από το ελληνικό;

Προβλέπω ότι αργά ή γρήγορα αυτή η απόφαση να γίνεται φεϊγβολάν στα ευρωπαϊκά, αν όχι και στα εθνικά δικαστήρια των χωρών-μελών της Ε.Ε. Για την περίπτωση της Ελλάδας, τα πράγματα οσονούπω θα έχουν προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα, λόγω της αυξανόμενης οικονομικής εξαθλίωσης. Θα μπαίνουν μέσα στα σούπερ-μάρκετ οι άστεγοι, θα παίρνουν τρόφιμα και στο ταμείο, αντί για χρήματα, θα δίνουν φωτοτυπίες αντίστοιχες δικαστικές αποφάσεις.

ΧΚ

Σχόλια