default-image

Ο Πρόεδρος και ο... Πρωταγόρας

Απόψεις
Ο Πρόεδρος και ο... Πρωταγόρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος αιφνιδίασε όλους τους άλλους. Εκτός από την κυβέρνηση. Με αφορμή μια τιμητική εκδήλωση προς το πρόσωπό του, αναφέρθηκε στη γνωστή ρήση του μεγάλου φιλοσόφου της αρχαιότητας Πρωταγόρα: «Πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος». Αυτό έδωσε αφορμή για πολλά σχόλια. Και για πολλές πολιτικές και φιλολογικές αντιπαραθέσεις.

του Αντώνη Ν. Βγόντζα

Τι, περίπου, ήθελε να πει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Πως το νόμισμα δεν είναι το παν. Το παν είναι ο άνθρωπος. Κάτι μου θυμίζει αυτή η παραφιλολογική αναφορά του. Τη διαβόητη φράση του Τσίπρα στις αρχές του καλοκαιριού του 2012. «Το ευρώ δεν είναι ταμπού».  

Να ξεκινήσουμε με τα φιλολογικά. Ο Πρωταγόρας δεν είπε αυτό που επιχείρησε να εννοήσει ο Προκόπης Παυλόπουλος. Άλλα πράγματα είπε και εννοούσε ο Πρωταγόρας. Σε ακριβή μετάφραση. «Όλων των πραγμάτων (ζητημάτων) μέτρον είναι ο άνθρωπος». Και όλοι το έχουμε ερμηνεύσει. «Δεν υπάρχει αντικειμενική αλήθεια. Κάθε υποκειμενική άποψη για κάποιο θέμα έχει την αξία της».

Προς Θεού! Με τίποτα δεν αναφέρθηκε στο χρήμα ως μέσον συναλλαγής και αποθήκευσης αξιών ο Πρωταγόρας. Άλλωστε, η σύγχρονη έννοια του χρήματος ήταν άγνωστη εκείνη την εποχή.

Γιατί, τότε, ο Προκόπης Παυλόπουλος διέπραξε αυτήν την πελώρια γκάφα; Η απάντηση δεν είναι εύκολη. Και για έναν πρόσθετο λόγο. Από τη φύση του αξιώματος του Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να αποφεύγουμε την εύκολη κριτική στις πράξεις και στα λόγια του.

Αλλά αρκετά! Μέχρις εδώ! Του έχουμε συγχωρήσει, για τις ανάγκες της θεσμικής του λειτουργίας, ένα σωρό σφάλματα.

Ιδίως από το παρελθόν. Τις εκατοντάδες χιλιάδες προσλήψεις που ευλόγησε το 2004-2005. Την ανυπαρξία του ως υπουργού κατά το φοβερό Δεκέμβρη του 2008. Τη συνυπευθυνότητά του για τα τραγικά λάθη της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή.

Ιδίως από το παρόν. Για το δημοψήφισμα που δεν επέτρεψε στον ελληνικό λαό να τοποθετηθεί μετά από περίσκεψη και κρίση. Για τις ασφυκτικές προθεσμίες των εκλογών του περασμένου Σεπτέμβρη, που στραγγάλισαν κάθε ανοικτό διάλογο. Για τις συχνές υιοθεσίες του κυβερνητικού γλωσσάριου.

Τουλάχιστον, ας προσέξει. Από εδώ και στο εξής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News