"Μικρά κ' Περίεργα"

A la carte

Την προηγούμενη εβδομάδα το Σωματείο Καθαριστριών στο νομό Ηρακλείου εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή το νέο εργασιακό καθεστώς που προωθείται για την καθαριότητα στα νοσοκομεία, όπου πλέον, αντί για απασχόληση προσωπικού με συμβάσεις εργασίας, θα γίνεται απασχόληση με συμβάσεις έργου, ανατρέποντας κεκτημένα των εργαζομένων, όπως άδειες, επιδόματα, δώρα, τριετίες κ.τ.λ.

Οι συνδικαλιστές δικαίως αντιδρούν, αφού πλέον θα θεωρείται λίγο έως πολύ εργολάβος ο κάθε εργαζόμενος και από εξαρτημένη σχέση εργασίας εξαναγκάζεται σε μια επισφαλή, αμφιβόλου νομιμότητας και ορισμένου χρόνου σύμβαση έργου με ασαφείς φορολογικές επιπτώσεις.

Ωστόσο θα περίμενε κανείς τα αντανακλαστικά του Σωματείου να ήταν το ίδιο αποτελεσματικά και όταν οι εργολάβοι-επιχειρηματίες καθαριότητας λυμαίνονταν το χώρο της υγείας.

Όπως για παράδειγμα με τις συμβάσεις εργασίας που παραπέμπουν σε γαλέρα και συμβάσεις έργου με τα νοσοκομεία, που σε κάποιες περιπτώσεις δεν υφίστανται καν, αφού δεν έχουν προηγηθεί διαγωνισμοί και με νομικά τερτίπια ανανεώνονται οι αναθέσεις. Το a la carte συνδικαλίζειν εστί ασχημονείν.

Σχόλια