"Μικρά κ' Περίεργα"

8 τρις σε φορολογικούς παραδείσους

Τι είναι το σκάνδαλο των "Panama Papers" για το οποίο συζητάει όλη η υφήλιος; Δυο λέξεις: Mossack Fonseca. Εταιρεία με έδρα τον Παναμά, η 4η μεγαλύτερη δικηγορική φίρμα offshore στον πλανήτη. Διέρρευσαν, σε πάνω από 100 ΜΜΕ, περισσότερα από 11 εκατομμύρια έγγραφα της εταιρείας και πραγματικά είναι άγνωστο πόσα ονόματα εμπλέκονται σ' αυτά.

Μερικά από αυτά - μέχρι τώρα - είναι ο Πλατινί, ο Μέσι, ο Τσάκι Τσαν, ο Παπασταύρου, ο Πούτιν, ο πατέρας του Κάμερον, ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας, ο Ουκρανός πρόεδρος, o Άσαντ, ο Καντάφι, ο Μουμπάρακ, η βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας και η λίστα δεν έχει τελειωμό... Αφορούν την περίοδο από 1977 έως 2015, οπότε καταλαβαίνει κανείς το μέγεθος της φοροδιαφυγής.

Δεν ξέρω αν το κατάλαβε κανείς - οι αντιδράσεις μέχρι τώρα είναι χλιαρές - αλλά μιλάμε για την αποκάλυψη χιλιάδων διαδρομών "ξεπλυμένου" χρήματος.

Ουσιαστικά, η παναμαϊκή εταιρεία πρόσφερε στους πελάτες της όλα τα απαραίτητα έγγραφα και τις υπηρεσίες για να μπορέσουν να ξεπεράσουν τους φορολογικούς μηχανισμούς, για να αποδράσουν τα χρήματά τους σε έναν από τους δεκάδες φορολογικούς παραδείσους, όπου παραθερίζουν αυτή τη στιγμή τουλάχιστον 8 τρισεκατομμύρια δολάρια - κανείς δεν ξέρει με σιγουριά - για τα οποία δεν έχει αποδοθεί ούτε ένα ευρώ σε αναλογούμενους φόρους. Στα μάτια του νόμου είναι όλοι "ίσοι", εξάλλου.

Να γιατί εξισώνουν τις offshore με τις ψαροταβέρνες, για να μη δείξει ποτέ το δάχτυλο το σύστημα που τις ίδρυσε, αλλά ειδικότερα να μη δείξει ποτέ τους 62 αυτοδημιούργητους που κατέχουν "με την αξία τους" πάνω από το 50% του παγκόσμιου ιδιωτικού πλούτου και οι οποίοι πετάνε επίτηδες κομματάρες σε μερικούς ακόμα, για να μην ξεχωρίζουν σαν τη μύγα μέσα στο γάλα (μιλάω για το 80% της ανθρωπότητας που ζει σε "αξιοζήλευτες συνθήκες"). Πώς έφτασαν να μαζέψουν τόσο πλούτο αυτοί οι 62 "αυτοδημιούργητοι"; Δύσκολο;

Γ.Σ.

Σχόλια