"Μικρά κ' Περίεργα"

Αγροτικές αλήθειες

Εντάξει, το νομοσχέδιο το οποίο ανατρέπει το υφιστάμενο καθεστώς λειτουργίας των αγροτικών συνεταιρισμών πρακτικά "ευνουχίζει" τις διοικήσεις και "αφυδατώνει" τον ενθουσιασμό νέων αγροτών να ηγηθούν των συναδέλφων τους, συμβάλλοντας από τη δική τους πλευρά στην ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα.

Ωστόσο, πριν από τις αντιδράσεις των αγροτοσυνδικαλιστών για όλες τις αλλαγές που προωθούνται και σύμφωνα με τις οποίες, όπως υποστηρίζεται, η κυβέρνηση επιχειρεί να ελέγξει πλήρως το αγροτικό κίνημα, θα περίμενε κανείς να ζητηθεί το αυτονόητο.

Ποια διοίκηση Αγροτικού Συνεταιρισμού, σε ποιο χωριό της Κρήτης, παρουσίασε έναν απολογισμό για το τι έπραξε κατά τη διάρκεια της θητείας της; Ποια διοίκηση Συνεταιρισμού παρουσίασε ένα σχέδιο δράσης με χρονικό ορίζοντα; Ποια διοίκηση συνέβαλε και πώς στην ενίσχυση και ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή δράσης του Συνεταιρισμού, του οποίου ηγείται; Kαι εντέλει ποια διοίκηση δεν ήταν μόνο μια σφραγίδα;

Αναγνωρίζω ότι κάποιοι πρόεδροι και μέλη Διοικητικών Συμβουλίων ενοχλούνται με τα ερωτήματα-παρατηρήσεις και ίσως δικαίως. Προφανώς και θα πρόκειται για φωτεινές εξαιρέσεις, που προσπάθησαν να προσθέσουν ένα λιθαράκι σε ένα ομολογουμένως "εχθρικό", για τους αγρότες, περιβάλλον τα τελευταία χρόνια. Όμως υπάρχουν απλώς για να επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Και το χειρότερο; Ο κανόνας επιβεβαιώνει στη συνείδηση των περισσότερων την ανάγκη ακόμη και νομοσχεδίων που θεωρητικά επιβάλλουν την τάξη, πρακτικά όμως επιβάλλουν με απολυταρχικό τρόπο πολιτικές επιδιώξεις. Ωστόσο, το περιθώριο για τις όποιες επιβολές προσφέρθηκε απλόχερα, και σε αυτό οι αγρότες δεν είναι άμοιροι ευθυνών.

ΧΚ

Σχόλια