default-image

Το κουτί της Πανδώρας

Περίεργα
Το κουτί της Πανδώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το νησί της Αφροδίτης μπορεί να αποδειχτεί για την Ελλάδα το κουτί της Πανδώρας σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων. Στην Κύπρο, η δικαστική έρευνα για το καθεστώς υλοποίησης και διαχείρισης των ΧΥΤΑ έχει οδηγήσει σε ιδιαίτερα σοβαρές αποκαλύψεις για τη σχέση ιδιωτικής εταιρείας και Αυτοδιοίκησης, με τη μεν πρώτη να παίρνει τις δουλειές με απευθείας ανάθεση και τη δε δεύτερη να "ταΐζεται", σύμφωνα με τις κατηγορίες.

Ο γενικός εισαγγελέας της Κύπρου εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για πρώην δημάρχους, δημοτικά στελέχη, καθώς και τον πρόεδρο της ελληνικής εταιρείας Helector, Λεωνίδα Μπόμπολα, ο οποίος, όπως είναι γνωστό, εμφανίστηκε την Τρίτη στον εισαγγελέα Εφετών Αθηνών, με τον τελευταίο να του επιβάλλει περιοριστικούς όρους και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, μέχρι να αποφανθεί, εντός 60 ημέρων, για το αν θα εκδοθεί ή όχι στην Κύπρο, έπειτα από σχετικό αίτημα των εκεί δικαστικών Αρχών. Το τι θα αποδείξει η δικαστική διαδικασία θα το δούμε προσεχώς, ωστόσο η έρευνα στην Κύπρο έχει οδηγήσει στη συγκρότηση ενός άκρως ενδιαφέροντος κατηγορητηρίου, που ενδέχεται να έχει σοβαρές - αν όχι σοβαρότερες - προεκτάσεις εντός Ελλάδος, ακόμη και εντός Κρήτης.

Σύμφωνα με τον ανακριτή της υπόθεσης, εναντίον των υπόπτων διερευνώνται δώδεκα αδικήματα, τα οποία διαπράχθηκαν από το 2008 μέχρι το 2015, και αφορούν συνωμοσία, δεκασμό δημόσιου λειτουργού και δωροληψία, απόσπαση χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις, διαφθορά, πλαστογραφία, κλοπή και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες πράξεις.

Ο ανακριτής της υπόθεσης ανέφερε ότι, με βάση μαρτυρία που εξασφάλισε η Αστυνομία, ο τέως δήμαρχος Πάφου και ο οικονομικός διευθυντής του Δήμου είχαν στήσει κύκλωμα με την ιδιωτική εταιρεία, η οποία υποχρέωνε τις τοπικές Αρχές με περισσότερους όγκους σκουπιδιών, με αποτέλεσμα να αποκομίζουν σημαντικά οφέλη.

Επικαλούμενος πάντα μαρτυρίες, ο ανακριτής ανέφερε ότι, κατά την επέκταση του Χώρου Υγειονομικής Ταφής, ο τότε δήμαρχος ανέθεσε το έργο απευθείας στη συγκεκριμένη εταιρεία χωρίς διαγωνισμό, για το ποσό του 1,7 εκατ. ευρώ, ενώ το έργο θα έπρεπε να κοστίσει 600 χιλ. ευρώ. Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο, πρόσφατα αποφασίστηκε να μην πληρώνονται τα τιμολόγια που ο Δήμος Πάφου οφείλει προς τον οργανισμό του ΧΥΤΑ, αφού διαπιστώθηκε ότι οι τιμές, στις οποίες καλούνταν να πληρώσουν οι Δήμοι και οι Κοινότητες της Επαρχίας Πάφου προς την ιδιωτική εταιρεία που είχε αναλάβει το έργο, κυμαίνονταν από 28 έως και 31 ευρώ ανά τόνο σκουπιδιών που απόθεταν στο ΧΥΤΑ Πάφου, τη στιγμή που - σύμφωνα με τη μαρτυρία - το πραγματικό κόστος για την εταιρεία δεν ξεπερνούσε τα 10 ευρώ τον τόνο.

Σιγή ιχθύος

Αυτές είναι μόνο κάποιες από τις διαπιστώσεις των ανακριτικών και δικαστικών Αρχών της Κύπρου, αφού προκύπτουν επιπλέον στοιχεία, σύμφωνα πάντα με την έρευνά τους, για έκδοση πλαστών τιμολογίων, πλαστογραφίες κ.ά. Σε οποιοδήποτε σοβαρό κράτος, από τη στιγμή που εμπλέκεται σε μια τόσο σοβαρή υπόθεση εταιρία η οποία έχει αναλάβει πλήθος δημόσιων έργων στη χώρα όπου εδρεύει, θα είχε ζητηθεί έστω μια επίσημη ενημέρωση από τις δικαστικές Αρχές της χώρας στην οποία φέρεται να έχει διαπράξει σωρεία αδικημάτων. Αντ' αυτού τηρείται σιγή ιχθύος και μόνο επειδή εκδόθηκε το διεθνές ένταλμα εναντίον του ιδιοκτήτη της εταιρείας έγιναν οι σχετικές αναφορές. Ελάχιστοι γνωρίζουν για ποιες κατηγορίες εκδόθηκε το ένταλμα. Ίσως γιατί όλες σχετίζονται με έργα διαχείρισης απορριμμάτων, τα οποία έχουν εκτελεστεί αντιστοίχως από την ίδια εταιρεία σε πολλές περιοχές της Ελλάδος, ανάμεσά τους και της Κρήτης.

Για την ιστορία πάντως, τελευταίο γνωστό έργο που έχει αναλάβει η Helector στο νησί είναι ο εκσυγχρονισμός και η επέκταση του συστήματος διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων του νομού Χανίων, προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ. Έχουν προηγηθεί και άλλα, όπως οι επεκτάσεις των ΧΥΤΑ στους Δήμους Χερσονήσου, Σητείας, Βιάννου και Αρχανών-Αστερουσίων, ενώ η εταιρεία έχει συμπράξει αρκετές φορές και με "αδελφές" εταιρείες του κλάδου, που παρουσιάζουν έντονη δραστηριότητα στην Κρήτη την τελευταία δεκαετία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News