default-image

Κάποτε ο μπακαλιάρος ήταν το ψάρι των φτωχών...

Περίεργα
Κάποτε ο μπακαλιάρος ήταν το ψάρι των φτωχών...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απίστευτες ποσότητες μπακαλιάρου και σκορδαλιάς καταναλώθηκαν την περασμένη Παρασκευή στην Κρήτη, καθώς ο περισσότερος κόσμος τήρησε το έθιμο. Γιατί, όμως, τρώμε μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου; Διότι τα παλιά χρόνια ο μπακαλιάρος ή αλλιώς φτωχογιάννης ήταν ψάρι φθηνό και σε αφθονία.

Επιπλέον το γεγονός ότι τον παστώνουμε βοηθούσε την εύκολη προώθηση και κατανάλωσή του στα ορεινά, σε εποχές που ούτε τα μεταφορικά μέσα υπήρχαν, ούτε τα... ψυγεία περίσσευαν. Καθώς, λοιπόν, η Εκκλησία μας επιτρέπει να τρώμε δυο φορές ψάρι καθ' όλη τη διάρκεια της Σαρακοστής (του Ευαγγελισμού και την Κυριακή των Βαΐων) για εκατομμύρια οικογένειες φτωχών Eλλήνων η επιλογή του μπακαλιάρου ήταν μονόδρομος...

Σήμερα, βέβαια, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Οι πληθυσμοί του μπακαλιάρου κινδυνεύουν με κατάρρευση λόγω της υπεραλίευσης και η τιμή του νόστιμου ψαριού έχει εκτοξευτεί. Στην αύξηση της κατανάλωσης έχουν βοηθήσει πολύ... οι Ευρωπαίοι παιδίατροι, οι οποίοι συνιστούν μαζικά το συγκεκριμένο ψάρι για τα παιδιά, επειδή δεν έχει πολλά κόκκαλα.

ΕΣΤ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News