"Μικρά κ' Περίεργα"

Νερό με... διακοπές;

Συγνώμη, αλλά η γνωστοποίηση ότι το νερό από το φράγμα Αποσελέμη διακόπτεται προς το Ηράκλειο από σήμερα μέχρι και τις 15 Μαρτίου, ώστε, όπως γνωστοποίησε ο ΟΑΚ στη ΔΕΥΑΗ, να προχωρήσουν αναγκαίες εργασίες στο διυλιστήριο, αλλά και οι εξηγήσεις που άκουσα να δίνει σε συνέντευξη ο επικεφαλής του ΟΑΚ, εμένα εξακολουθούν να μου προκαλούν ερωτηματικά. Η διακοπή γίνεται, λέει, ώστε να αυξηθεί από τα 35 χιλιάδες κυβικά στα 110 χιλιάδες κυβικά η παροχή νερού μετά από διύλιση. Δηλαδή, για να ετοιμαστούν να δουλεύουν στο φουλ.

Δεν το... εγκαινίασαν;

Καλά, αφού υποτίθεται ότι εγκαινίασαν υπερσύγχρονο διυλιστήριο, τώρα θέλουν 15 μέρες εργασίες και δοκιμές; Αλλά άντε και έτσι είναι, το άλλο που άκουσα να λέει ο επικεφαλής του ΟΑΚ δεν το κατάλαβα... Τι πάει να πει ότι με τις ΔΕΥΑ έχουν υπογράψει συμβάσεις για 12 εκατομμύρια κυβικά και στο φράγμα είναι με ασφάλεια 16 εκατομμύρια κυβικά; Το θέμα είναι οι συμβάσεις που υπέγραψαν, ή ότι το έργο μάς έχουν πει όλοι ότι έχει φέρουσα δυνατότητα, ώστε να καλύψει όλο τον άξονα από Ηράκλειο έως Άγιο Νικόλαο, 22 εκατομμύρια κυβικά; Είναι έτσι;

Η αλήθεια...

Μήπως η αλήθεια είναι αλλού; Μήπως η παρατεταμένη ανομβρία ρίχνει θεαματικά τη στάθμη και από εκεί που είχαμε διθυραμβικά λογύδρια, τώρα διακριτικά παίρνουμε προληπτικά μέτρα ασφαλείας, αφού κάτω από ένα όριο εντός φράγματος υπάρχει θέμα θραύσης; Γι' αυτό, αν δεν κάνουμε λάθος, σχετική δοκιμή δεν έχει γίνει έως σήμερα. Αν πρόκειται να διατηρούμε τη στάθμη σταματώντας κάθε λίγο τη ροή, τότε τι ακριβώς λύσαμε με το έργο αυτό; Εννοώ εκτός του προϋπολογισμού του, που με τόσες αναθεωρήσεις και ανακεφαλαιώσεις έχει "φάει τον αγλέορα".

Γ.Σ.

Σχόλια