"Μικρά κ' Περίεργα"

Η γενιά των 700 ευρώ...

Όταν το έτος 2007 μιλούσαμε για τη γενιά των 700 ευρώ, δεν ξέραμε τι μας περίμενε... Ποιος να μας το έλεγε πως 9 χρόνια αργότερα, η ίδια γενιά, με τα ίδια υψηλά προσόντα και με τρεις τριετίες στην πλάτη, θα είχε πάρει όχι αυξήσεις, αλλά... μειώσεις!

Στην Ελλάδα του 2016, στην Ελλάδα της κρίσης, πλέον όποιος παίρνει 700 ευρώ θεωρείται "τυχερός". Και αυτό γιατί στην πλειονότητά τους οι νέοι που εργάζονται ως υπάλληλοι απασχολούνται καθημερινά σε τετράωρη βάση. Οι μισθοί τους; Μόλις υπερβαίνουν την επίπλαστη ανάγκη ενός έτοιμου καφέ και ενός έτοιμου γεύματος.

Αν υπάρχει ενοίκιο που περιμένει να πληρωθεί και λογαριασμός κινητού που πρέπει να εξοφληθεί, τότε προκύπτει ως αναγκαία η εξεύρεση και δεύτερης δουλειάς. Αλλά πότε; Αφού οι νέες συνθήκες εργασίας προβλέπουν πως το τετράωρο θα γίνεται πότε πρωί και πότε απόγευμα!

Δυστυχώς, σε αντίθεση με την περίοδο του 2007, σήμερα, τα προαναφερόμενα δεν αφορούν μόνο νέους ηλικίας 25 ως 35 ετών, οι οποίοι στα πρώτα τους βήματα στον εργασιακό στίβο βλέπουν τα όνειρά τους να συνθλίβονται. Συχνά αφορούν σε οικογενειάρχες 35 ως 45 ετών, οι οποίοι έχουν μικρά παιδιά να μεγαλώσουν και στεγαστικά δάνεια να αποπληρώσουν.

Εκεί η ματαίωση είναι μεγαλύτερη. Τα πράγματα μοιάζουν δύσκολα και συχνά, ειδικά όταν υπάρχουν δάνεια στη μέση, είναι. Γι' αυτό, εξάλλου, όλοι οι δείκτες δείχνουν αύξηση των αυτοκτονιών, αύξηση της μετανάστευσης και μικρές προσδοκίες για το μέλλον...

ΕΣΤ

Σχόλια