"Μικρά κ' Περίεργα"

Παρατημένο εδώ και μήνες...

Λεωφόρος Κ. Αστρινάκη. Πολυσύχναστος δρόμος που συνδέει τις Πατέλες με τον Κατσαμπά, στο Ηράκλειο. Αξιοθέατο που δεν το συναντάς σε καμιά καθαρή πόλη. Παρατημένο εδώ και μήνες αυτοκίνητο στην άκρη του παραπάνω δρόμου, όπως και πολλά άλλα στο Ηράκλειο.

Συνηθισμένο φαινόμενο, θα μου πείτε, εδώ όμως το θέαμα ξενίζει. Από το αυτοκίνητο έχει παραμείνει μόνο το κουφάρι του, λεηλατημένο από τους επιτήδειους, να στολίζει το κράσπεδο του δρόμου, όπως και η πινακίδα με τον αριθμό κυκλοφορίας του.

Οι συνειρμοί πολλοί: Σε ποιον ασυνείδητο ανήκει αυτό το αυτοκίνητο; Νοιάστηκε άραγε ποτέ αυτός για την εικόνα της ιδιοκτησίας του, τη ρύπανση του περιβάλλοντος και τους κινδύνους που εγκυμονεί η πράξη του; Με την πινακίδα, που είναι σε εμφανή θέση, νοιάστηκε κανείς από τους αρμοδίους να τον εντοπίσει; Κι αν είναι κλεμμένο; Ποιος μπορεί να απαντήσει σε αυτά τα εύλογα ερωτήματα; Η νέα (αν και έχει αρχίσει να παλιώνει) δημοτική Αρχή τι κάνει; Αν δεν κάνουμε λάθος, ανέλαβε ή όχι πριν ενάμιση χρόνο ευαγγελιζόμενη ένα καθαρότερο Ηράκλειο;

Δυστυχώς, όλα αυτά συνθέτουν τη νοοτροπία, που είναι ταυτόσημη με τη μιζέρια πολιτών και τοπικών αρχόντων. Άντε λίγο ακόμα και θα γίνουμε πολιτιστική πρωτεύουσα της Μεσογείου... κούνια που μας κούναγε!

Α.Χ.

Σχόλια