"Μικρά κ' Περίεργα"

ΝΤΟΝΙΜΟ

Ο Αττίλας

Προπαραμονή Πρωτοχρονιάς του 1963 χαράσσεται στη Λευκωσία η περίφημη πράσινη γραμμή. Πρόκειται για τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ των ελεύθερων και των κατεχόμενων περιοχών της Κύπρου, η οποία εκτείνεται σε μήκος περίπου 300 χιλιομέτρων. Η γραμμή του Αττίλα - όπως είναι επίσης γνωστή - χωρίζει τη Λευκωσία σε δύο τομείς, καθιστώντας τη σήμερα ως τη μόνη διαιρεμένη πρωτεύουσα στον κόσμο.

Ο Λαμπράκης

Τρία χρόνια αργότερα, στις 30 Δεκεμβρίου του 1966, εκδίδεται η απόφαση του δικαστηρίου για τη δολοφονία του βουλευτή της ΕΔΑ και αγωνιστή της Αριστεράς, Γρηγόρη Λαμπράκη: Ο Σπύρος Γκοτζαμάνης καταδικάζεται σε κάθειρξη 11 ετών και ο Εμμανουήλ Αεμμανουηλίδης σε 8μισι χρόνια.

Πολυτεχνείο

Την ίδια ημέρα, 9 χρόνια μετά, έμελλε να βγει η δικαστική απόφαση και για ακόμη μια βαρυσήμαντη υπόθεση: Στις 30 Δεκεμβρίου του 1975 πέφτει η αυλαία της δίκης του Πολυτεχνείου. Οι Ιωαννίδης, Βαρνάβας και Ντερτιλής καταδικάζονται σε ισόβια, ενώ 17 ακόμη άτομα - ανάμεσά τους και ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος - καταδικάζονται σε ποινές κάθειρξης και φυλάκισης.

Ο Σαντάμ

Τέλος, τα ξημερώματα της 30ής Δεκεμβρίου του 2006 εκτελείται δι' απαγχονισμού ο Σαντάμ Χουσεΐν, σε ηλικία 69 ετών. Ο Χουσεΐν βρισκόταν στην εξουσία του Ιράκ από το 1979 έως το 2003, όταν και καθαιρέθηκε μετά από την περίφημη στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ με την κωδική ονομασία "Σοκ και δέος".

ΝΑΣ

Σχόλια