"Μικρά κ' Περίεργα"

Το ΙΤΕ στην Παραπολιτική;

Έχουμε συνηθίσει από πολιτικούς κατά την προεκλογική να περνούν και καμία βόλτα από κανένα νοσοκομείο, σχολείο ή πανεπιστήμιο, για να επισημάνουν λάθη των άλλων και ενίοτε να πουν και καμιά πρόταση. Ιδιαίτερα στο Ηράκλειο αρκετοί είναι εκείνοι που περνούν από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας για να θαυμάσουν τα επιτεύγματα των εργαζομένων, να πουν το μεγαλεπήβολο σχέδιό τους για την Έρευνα και να θάψουν τους άλλους που τα έκαναν μαντάρα. Στο τέλος φωτογραφίες, ένα μονόλεπτο για τα κανάλια, ένα δελτίο Τύπου για την ατζέντα, ψεκάστε-σκουπίστε-τελειώσατε.

Είχαμε να λέμε ότι το ΙΤΕ, ένα στολίδι της Κρήτης, ασχολείται με την προαγωγή της επιστήμης, μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες και επικοινωνιακά παιχνίδια. Τελευταία όμως βλέπουμε μία μετάλλαξη στο DNA ίδρυσής του. Επισκέψεις σε κατάλληλες πολιτικά εποχές για να ανεβούν τα "νούμερα", οικονομική βοήθεια στον πολιτικό προϊστάμενο της ΓΓΕΤ για ταξιδάκια, και άλλα πολιτικά παρατράγουδα. Έχουμε πλέον στο μενού και ολίγον από φιέστες. Έσχατο παράδειγμα στο περίπτερο της ΔΕΘ, όπου κάποιοι είχαν και τη "χιουμοριστική ιδέα" από τις δυνατότητες της εφαρμοσμένης πληροφορικής του ΙΤΕ να "βάλουν" εικονική κόκκινη γραβάτα στο Τσίπρα! Αλλά για τις συνθήκες "γαλέρας" δεκάδων ερευνητών και στο ΙΤΕ, κουβέντα με τον Αλέξη Τσίπρα. Τα ίδια είχαμε στο παρελθόν και με ΓΑΠ και με Καραμανλή και με Σαμαρά και με Βενιζέλο…

Επειδή πολλά ακούγονται και γράφονται για υποθέσεις διοικητικές, που βρίσκονται και σε αναμονή στη δικαιοσύνη, αναμένουμε να δούμε πώς αυτά τα πολιτικά γραμμάτια θα εξαργυρωθούν.

Πάντως, αν ήταν να δώσουμε μία συμβουλή στους πολιτικούς αρχηγούς, αρκετοί εκ των οποίων είναι υποψήφιοι στην Κρήτη, θα ήταν τα λόγια του αρχαίου κυνικού φιλόσοφου Αντισθένη: «Κρείττον εις κόρακας ή εις κόλακας εμπεσείν. Οι μεν γαρ νεκρούς, οι δε ζώντας εσθίουσιν». Που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει: Καλύτερα να πέσεις σε κοράκια παρά σε κόλακες. Διότι τα μεν τρώνε νεκρούς, οι δε ζωντανούς.

Πόσω δε μάλλον σε αυλοκόλακες του καθηγητικού κατεστημένου.

Σχόλια