"Μικρά κ' Περίεργα"

"Πρώτη φορά Αριστερά" και στην έρευνα!

Άλλος ένας μύθος, αυτός της "Αριστερής προόδου στην Έρευνα και την Καινοτομία" διαψεύστηκε παταγωδώς τους 7 μήνες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι νέοι ερευνητές ένιωσαν βαθιά στο πετσί τους "τι εστί βερίκοκο".

Η "κακιά" δεξιά, των συμφερόντων και της διαπλοκής, στη χειρότερη στιγμή της παρακμής της, λίγο πριν παραδώσει στους "Αριστερούς", εισήγαγε νομοθεσία με σαφείς πρόνοιες για τους εγκλωβισμένους ερευνητές, ώστε να μπορούν να κριθούν και να εξελιχθούν, έστω και μετά από δεκαετίες ασύδοτης εκμετάλλευσής της εργασίας τους από το γνωστό καθηγητικό κατεστημένο.

Τι θα περίμενε ο οποιοσδήποτε αδαής με τα τεκταινόμενα στην έρευνα; Να κλείσει βεβαίως το θέμα αυτό και μάλιστα άμεσα και θετικά για τους νέους ερευνητές, καθότι πρόκειται για δίκαιο εργατικό θέμα, ήδη νομοθετημένο, και μάλιστα με "πρώτη φορά Αριστερά" στην εξουσία.

Αμ δε! Ίσα ίσα, ο νυν γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, κατά Μάη μεριά, "ανακάλυψε" ασάφειες στο νόμο, μόνο για τη διαδικασία εξέλιξης των ερευνητών. Διαδικασίες οι οποίες είναι θεσμοθετημένες για την εξέλιξη των ερευνητών εδώ και δεκαετίες! Έτσι, έβγαλε φιρμάνι προς τα ερευνητικά κέντρα να μην εφαρμόσουν το νόμο! Αντιθέτως δεν είχε πρόβλημα να ολοκληρωθούν άλλες διαδικασίες, πρωτόγνωρες για τα ερευνητικά κέντρα, οι οποίες ήταν βεβαίως υπέρ των συνταξιούχων της έρευνας και της "φεουδαρχίας" των ερευνητικών κέντρων εν γένει. "Καλά να πάθουν" οι νέοι ερευνητές, οι οποίοι αντί να διαπλέκονται νυχθημερόν με τα συστήματα εξουσίας, όπως κάνουν πολλές διοικήσεις ερευνητικών κέντρων, και να έχουν λύσει προ πολλού το θέμα τους, ασχολούνταν με την έρευνά τους και την προσέλκυση χρηματοδοτήσεων, θεωρώντας ότι ζουν σε ένα ευρωπαϊκό κράτος όπου τηρούνται οι νόμοι.

Τι να κάνουμε, ελπίζουμε να κατάλαβαν επιτέλους ότι "όπου μη διαπλεκόμενος και η μοίρα του", ακόμη και αν πρόκειται για δίκαιο εργατικό θέμα σε "πρώτη φορά αριστερή" κυβέρνηση.

Γ.Σ.

Σχόλια