"Μικρά κ' Περίεργα"

Η επιλογή Σταθάκη είναι "ντόμινο"

Αν όντως τα πράγματα εξελιχθούν όπως ακούγονται (το σαββατοκύριακο αυτό θα ξεκαθαρίσει), τότε πάμε για αλλαγές δομικές στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα επίκεντρο στην Κρήτη δε θα είναι το Ηράκλειο, όπως νομίζουν πολλοί, αλλά τα Χανιά.

Ακούγεται έντονα ότι επιλογή Τσίπρα - σε συμφωνία με τον ισχυρό πολιτικά παράγοντα του ΣΥΡΙΖΑ και στην Κρήτη, πέρα από τον κεντρικό του ρόλο, Γιώργο Σταθάκη - είναι να μετακινηθεί ο Γιώργος σε εκλόγιμη θέση στη Α' Περιφέρεια της Αθήνας.

Η κίνηση αυτή όμως έχει "ντόμινο" στα Χανιά. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ τα πάει καλά, η διατήρηση των 3 εδρών είναι εφικτή, σε ένα νομό όπου η κυριαρχία και βουλευτικά ήταν υπέρ Τσίπρα. Αν όμως απολέσει δύναμη, τότε μπορεί οι βουλευτές να είναι δύο. Εφόσον ο Σταθάκης μετακινηθεί στην Α' Αθήνας, εξ αντικειμένου επικεφαλής θα είναι ο Παύλος Πολλάκης (γίνεται έτσι και εξ ορισμού Κρητικάρχης του ΣΥΡΙΖΑ) και η κ. Βαγιωνάκη θα είναι στη δεύτερη θέση.

Όμως στο ΣΥΡΙΖΑ και με προτροπή Σταθάκη σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θέλοντας να αυξήσουν κι άλλο την δύναμή τους, αντί να απολέσουν, συζητούν ευθέως την είσοδο του δημάρχου Χανίων Τάσου Βάμβουκα στο ψηφοδέλτιο, στην τρίτη και πιθανόν εκλόγιμη θέση, ή άλλου ενεργού αυτοδιοικητικού επίσης, μόνο που, όπως λένε, προέρχεται από ακόμη πιο κεντρώο χώρο.

Κάπως έτσι εξηγείται και η κίνηση της Λαϊκής Ενότητας να ανακοινώσει από το Ηράκλειο, μέσω Κριτσωτάκη, την υποψηφιότητα-"σφήνα" του εργατολόγου Γιώργου Ρωμανιά στα Χανιά.

Υπολογίζοντας ποσοστά και έδρες ελέω εκλογικού νόμου, οι του Λαφαζάνη, με το ενδεχόμενο μετακίνησης Σταθάκη στην Αθήνα, εκτιμούν ότι μία τουλάχιστον έδρα μπορεί να την "παίξουν" μεταξύ Ηρακλείου και Χανίων, αν πάνε μέτρια, και τις δύο αν πάνε καλά. Οπότε με δεδομένο ότι ο Ρωμανιάς προέρχεται και από τη συνεργασία του με τους ΑΝ.ΕΛ. στις προηγούμενες εκλογές σε αντιμνημονική βάση, και το χώρο αυτό θα πιέσουν και μη αριστερούς αντιμνημονιακούς θα "αλιεύσουν".

Γ.Σ.

Σχόλια