"Μικρά κ' Περίεργα"

Οι εκλογικές ανακατατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ στην Κρήτη

Έχουμε και λέμε, ο Κριτσωτάκης όχι απλά έφυγε από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είναι και από τα ιδρυτικά κοινοβουλευτικά μέλη του μετωπικού σχήματος Λαϊκή Ενότητα. Προσώρας, με ερωτηματικό την τελική στάση του Λασιθιώτη βουλευτή Δερμιτζάκη (έχω την αίσθηση πως για προσωπικούς λόγους, και όχι μόνο, δε θα πάει πουθενά αλλού παρά στο σπίτι του), άλλος βουλευτής δε φαίνεται να αποχωρεί από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ στην Κρήτη.

Θεωρητικά λοιπόν, οι εκλογικές λίστες απλά θα ανανεωθούν ως προς τις αποχωρήσεις ή όπως στο Λασίθι από τη μη εκ νέου, κατά τα φαινόμενα, κάθοδο του νυν βουλευτή. Θεωρητικά, γιατί η λίστα το μόνο που υποχρεώνει τελικά τον αρχηγό του κόμματος είναι η σειρά εκλογιμότητας που θα δηλώσει για τους υποψήφιους βουλευτές. Οπότε, αν ισχύουν όσα ακούγονται στις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και τοπικά, αφού το τριήμερο που ακολουθεί έχουμε τις αποχωρήσεις όσων επιλέξουν άλλο δρόμο, η άποψη που κυριαρχεί είναι πως ναι μεν ένας βασικός κορμός βουλευτών που έδωσαν μάχες για τον Τσίπρα πρέπει να παραμείνει, αφετέρου όμως είναι η ευκαιρία για ένα γερό "ξεσκαρτάρισμα" και σε επίπεδο υποψηφίων.

Στο Ηράκλειο το λένε ήδη "φωναχτά": «Να τελειώνουμε με ανεπαρκείς, γραφικούς ψηφολέκτες παλιάς κοπής. Είναι η ευκαιρία για μία ριζική αλλαγή εικόνας». Το ερώτημα είναι αν η ηγεσία το θέλει και κυρίως αν το μπορεί σε μία συγκυρία που το μείζον φαίνεται να είναι η μεγιστοποίηση των εκλογικών κερδών.

Διότι από τα "θέλω" μέχρι την πράξη θα πρέπει να υπολογιστεί και η όποια εκλογιμότητα βουλευτών των άλλων κομμάτων, πόσω μάλλον που η Λαϊκή Ενότητα προέρχεται από τα σπλάχνα του ΣΥΡΙΖΑ, με βουλευτές που έφτιαξαν και το Συνασπισμό και το ΣΥΡΙΖΑ ιστορικά, για να τα βρουν τώρα οι μέχρι χθες αποκαλούμενοι και "σώγαμπροι" από τους αποχωρήσαντες πλέον.

Οι αποχωρήσεις και σε κομματικό επίπεδο θα παίξουν το ρόλο τους για τις τελικές επιλογές της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ήδη υποψήφιοι με μεγάλη εκλογική βάση στην Κρήτη, που την προηγούμενη φορά ελέω εκλογικών νόμων δεν εξελέγησαν, ώστε με την εξομάλυνση να πάρουν έδρες άλλα κόμματα, τώρα είναι βέβαιο και με τις αποχωρήσεις ότι για τη λίστα θα θέσουν θέμα εκλογιμότητας.

Γ.Σ.

Σχόλια