"Μικρά κ' Περίεργα"

Επιστροφή στις κληρώσεις...

Τέλος εποχής για τα Πειραματικά Σχολεία και στην Κρήτη που επιστρέφουν στις κληρώσεις. Προ ημερών ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα κλήρωσης με την οποία επιλέχθηκαν οι μαθητές που θα φοιτήσουν στην α' τάξη του Πειραματικού Γυμνασίου Ηρακλείου. Μέχρι πέρυσι η αντίστοιχη διαδικασία επιλογής γινόταν με γραπτές εξετάσεις. Κάπως έτσι προέκυψε το θέμα της αριστείας και της "ρετσινιάς" της, που δίχασε κοινωνία και πολιτικούς.

Με την ευκαιρία επαναλαμβάνουμε πως οι όροι «πειραματικό» και «πρότυπο», που είχαν καθιερωθεί να συνυπάρχουν μέχρι πρόσφατα, είναι στην πραγματικότητα αλληλοαναιρούμενοι. Τα πειραματικά σχολεία είχαν ιδρυθεί κάποτε με στόχο τη σε αυτά πειραματική εφαρμογή προγραμμάτων, μεθόδων, βιβλίων, εκπαιδευτικού υλικού κ.λπ.

Αν τα αποτελέσματα ήταν θετικά, τότε θα γενικεύονταν και στα υπόλοιπα σχολεία. Στα πρότυπα σχολεία, όμως, δεν είναι δυνατό να δοκιμάζονται νέες μέθοδοι, αφού αυτό προϋποθέτει ένα μαθητικό δυναμικό που δε θα απέχει πολύ από αυτό που συναντάμε σε ένα μέσο σχολείο. Πλέον με την κλήρωση το επίπεδο του μαθητικού δυναμικού προσεγγίζει το μέσο όρο. Θα μπορούσαν να αρχίσουν να λειτουργούν ως πραγματικά "πειραματικά", λοιπόν.

ΕΣΤ

Σχόλια